Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal la Mănăstirea Frăsinei. BOR contestă „blestemul oficial” pus de mitropolitul Olteniei la lăcașul de cult din Vâlcea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mitropolitul Olteniei stârnește rumoare, după ce le-a interzis monahilor de la Mănăstirea Frăsinei să slujească la o biserică din apropiere, în care intră și femei.

Înalt Preasfințitul Irineu invocă un blestem vechi, atribuit Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a transmis că limbajul folosit în documentul semnat de Mitropolit este unul sever și consideră că blestemul nu face parte din rațiunea monahismului.

La Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea au fost impuse reguli stricte în urmă cu un secol și jumătate de către starețul de la acea vreme, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

La fel ca pe "Muntele Sfânt", accesul femeilor este strict interzis, iar legenda spune că cele care încălcau regula aveau de pătimit. Este interzis și consumul de carne, iar slujbele se țin de la miezul nopții până dimineața.

La doi kilometri distanță a fost ridicat, după cel de-al Doilea Război Mondial, un alt lăcăș de cult, în care au voie și femei. I se spune și "biserica din vale" sau "biserica de jos".

Citește și
Răspunsul Arhiepiscopului Sucevei către un tânăr „smintit” că li se dă voie în biserică femeilor la menstruație
Răspunsul Arhiepiscopului Sucevei către un tânăr „smintit” că li se dă voie în biserică femeilor la menstruație

În zilele noastre, într-un "Document de legământ cu blestem" semnat recent de Mitropolitul Olteniei se arată că "monahii și clericii au produs mari sminteli, în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul sfanțului Calinic".

Și mai amintește că "Nimeni dintre monahi să nu mai coboare la această biserică și să nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească. Cei care vor încalcă aceasta hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru".

BOR: „Blestemul nu face parte din rațiunea adâncă a monahismului”

"Am venit la biserică, a văzut că e închisă, n-am putut să urc din cauza blestemului și am rămas la biserica de jos, dar văd că nici aici nu se mai țin slujbe. Nu înțeleg cine poate să dea un astfel de blestem, că astea sunt niște invenții", a declarat o femeie.

"Biserica asta e foarte veche și e făcută tot de ei (cei de la mănăstire), era foarte bună pentru femeile care rămâneau la sjubă. Eu cred în blestemul lui Calinic pentru că a fost un accident mortal cu o femeie care s-a dus la mănăstire", a reacționat un localnic.

Inspector Primărie: "Biserica din vale e din 1930-1940 (aproximativ) și era foarte bună pentru că femeile se puteau duce la biserică. Femeile nu puteau urca din cauza blestemului și mergeau aici la slujbă. Am auzit și eu că e legată cu blestem și nu mi se pare normal. Biserica asta e tot a bisericii și bineînțeles că a fost sfințită, că altfel nu se puteau ține slujbe acolo. E construită tot pe terenul bisericii".

În plin scandal, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că "decizia este bună pentru ordinea internă a mănăstirii, dar considera că Mitropolia Olteniei are datoria de a o explica mai clar. Pentru că limbajul folosit a fost unul sever, iar blestemul nu face parte din rațiunea adâncă a monahismului".

Mitropolia Olteniei a venit ulterior cu lămuriri precizând că prin documentul semnat acum trebuie să se înțeleagă întărirea legământului vechi și nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult