Modifica setarile cookie
Toate categoriile

S-au încheiat înscrierile la cele mai multe dintre facultăți. Specializările aflate în topul preferințelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au încheiat înscrierile la cele mai multe dintre facultăți. În acest an, tinerii s-au orientat în general spre Psihologie, Informatică, Drept și Economie.

În Cluj, la Comunicare, sunt 12 candidați pe un loc. A crescut totodată și interesul pentru locurile cu frecvență redusă ori la distanță, pentru că studenții vor să și lucreze în timpul facultății.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, 12 tineri se vor lupta pe un loc la Media Digitală, 11 la Psihologie și 7 la Drept. Cel mai scazut interes a fost pentru Teologie.

Anna Soos, conferențiar UBB: „Avem și câteva specializări deosebite, unde concurența e mare, avem limba coreeană. Sunt destul de mulți candidati și la învățământul la distanță”.

La UBB Cluj sunt aproape 5.300 de locuri bugetate pentru viitorii boboci. De două ori mai mulți vor plăti taxa. La Universitatea de Vest din Timișoara sunt disponibile 2.375 de locuri la licență, fără taxă. Și aici, Psihologia conduce in clasamentul preferințelor, cu opt candidați pe un loc.

Citește și
studenti
Începe goana studenților după locuri în cămin și chirii. La cât ajung în marile orașe

Irina Macsinga, decan la Facultatea de Psihologie și Sociologie: „O societate în care tinerii care caută să se cunoască pe ei înșiși, potențialul, limitele, psihologia poate să aibă un răspuns”.

Există interes și pentru Litere. De pildă, Andreea vrea să rămână în mediul academic.

Andreea Răducan, candidată: „Sper să formez noi generații, cât mai bune”.

La Universitatea „Gheorge Asachi” din Iași, cei mai mulți candidati au fost la Automatică și Calculatoare: peste 1.000, față de 700, anul trecut.

Fata: „E un domeniu foarte căutat, se intră destul de greu”.

Neculai Seghedin, prorector la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași: „S-au produs efecte pe piața muncii și tinerii sunt foarte sensibili, ei se orientează foarte rapid”.

Profesor universitar Răzvan Lițcanu, decan la Facultatea de Matematică UAIC: „Matematica este știința care stă la baza dezvoltării inteligenței artificiale. Absolvenții de liceu sunt consțienți de faptul că, pentru a participa activ la aceasta revoluție pe piața muncii adusă de inteligența artificială, este nevoie să cunoască bazele”.

Ioan Hosu, sociolog: „Exista o preferință pentru aceste zone profesionale în concordanță cu nevoia de dezvoltare digitală, profesii deschise către antreprenoriat”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult