Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are o producţie uriaşă de ciuperci, dar nu are cine să o cumpere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși a fost un an bogat pentru hribii de pădure, culegătorii de ciuperci din vestul țării s-au trezit că nu au cui să-i vândă. Hribii ajungeau în special în restaurantele din Italia, grav afectate de pandemie.

Și procesatorii au fost luați prin surprindere și, pentru că nu au depozite frigorifice, hribii proaspeți se găsesc acum din abundență în magazine și piețe.

”Ar fi fost optimă pentru exportat în stare proaspătă, dar pandemia ne-a încurcat toate planurile."

Un procesator din Oradea, care exportă hribi de aproape 20 de ani, spune că afacerea sa n-a fost niciodată afectată ca anul acesta.

Alexandru Chiș: ”Sunt probleme majore cu vânzarea, pe piața externă mai ales. Din toate restaurantele din Italia, 50% s-au deschis, iar acele 50% care s-au deschis n-au ajuns nici la 30% consum."

Situația din Italia a afectat în lanț afacerile cu hribi din România.

Citește și
Birou, amenajat într-un hotel
Spațiile de cazare din unele hoteluri, transformate în birouri. Soluția găsită de manageri în timpul crizei sanitare

Dan Știube, achizitor de hribi: "De obicei, la început de sezon, preturile erau cel puțin duble față de acuma, că marfa mergea la export. Anul asta va fi un an cu dificultăți în piață."

Prețul de achiziție a pornit, anul acesta, de la 20 de lei, însă a scăzut la numai 12 lei pentru un kilogram de hribi proaspeți, de pădure.

Culegător: ”Dac-o fost pandemia asta, ce să mai fie, că ne-o distrus cu totul."

Alexandru Chiș, procestaor hribi: ”Foarte multe firme, care nu au capacitate de prelucrare, nemaifacând export de proaspete, efectiv nu avea sens să deșchidă."

Cum exporturile nu prea merg, hribii proaspeți au invadat.

Alexandru Chiș, procesator hribi: ”Începând de mîine, produsele astea se vor găsi pe rafturile supermarketurilor din România."

Mâncarea de hribi este delicioasă, spun bucătarii.

Chef Nicolae Pop: ”Puțin trași cu unt, în combinație cu paste, în supe, în tocănițe, cu puțină smântână și pătrunjel, în aperitive, cum vreți. Veți fi absolut surprinși."

O caserolă de 300 de grame costă în jur de 8 lei, iar 500 de grame de hribi congelați, cel mult 10 lei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult