Rețeta succesului unor fermieri români. Butașii de viță de vie ajung până în Germania
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Stațiunea de profil din Blaj, de pildă, livrează butași de viță devie în Germania, Ungaria, Austria și Franța, iar cea din Bistrița vinde fructe de sezon.
Staţiunea de cercetare de la Blaj are peste 250 de hectare cu pomi fructiferi şi viţa de vie. La Aiud, deţine o livadă ce se întinde pe 10 hectare. Fructele culese sunt vândute direct clienţilor.
Florin Motea, şef de fermă Aiud: "Sistemul este clasic, sistem ecologic, vindem în toată ţara. Chiar cu un an înainte ne spun ce şi-ar dori." Dacă fructele se vând în ţară, butaşii de viță de vie ajung şi în străinătate.
Şi Staţiunea de cercetare pomicolă din Bistriţa are profit. Vinde deja primele fructe: prune, mere şi coacăze. Ioan Platon Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa: "Fructele le valorificam atât noi, prin magazinele pe care le avem de prezentare, unul în oraş cât şi engross de la depozitul staţiunii. Trebuie să facem şi venituri chiar dacă suntem instituţie publică." Oamenii cumpără cu încredere.
Şi intermediarii au un interes foarte mare pentru fructele staţiunilor de cercetare, pentru că preţurile sunt mai mici.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!