Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Producătorii de pepeni din Dăbuleni au ajuns să se mute în oraşe vara, ca să-şi vândă marfa

Your browser doesn't support HTML5 video.

În loc să se plângă că nu au cui să își vândă marfa, zeci de producători de pepeni din Dăbuleni - Dolj își părăsesc în fiecare vară casele și pleacă în transhumanță.

Își încarcă marfa în remorci și se mută câte două luni în orașe mari, unde speră să obțină un preț mai bun. Unii dorm în rulote și își iau cu ei copiii, iar alții dorm sub cerul liber, lângă marfă.

Soții Mitru cultivă pepeni în Dăbuleni - Dolj, pe câteva zeci de hectare. La marginea plantației ar da bostanii cu 40 de bani kilogramul și pentru că - spun gospodării - nu rentează, în fiecare vară încarcă marfa într-o remorcă și pleacă să o vândă în țară.

Marți, i-am găsit într-un cartier din Cluj - Napoca. Ziua încearcă să găsească clienți, iar noaptea dorm împreună cu copiii - un băiat de 10 ani și o fată de trei ani - într-o rulotă.

Pe adulți, unele nopți îi prind sub cerul liber. Ca să aibă lumină, și-au instalat un panou solar.

Citește și
pepeni
Lovitură grea pentru cultivatorii de pepeni din Dăbuleni. Vijeliile și grindina au distrus culturile

Adnana Mitru, producător de pepeni: „Decât să mergem prin străini să muncim și să ne lăsăm copiii acasă, mai bine ne ocupăm la noi acasă. Cât facem cu atât trăim, cu atât ne descurcăm. Două luni pe an ne chinuim. Câteodată se întâmplă să fie mai frig, dar avem pături mai groase și ne învelim bine. Oamenii să cumpere fără frică. Marfa este proprie, nu este din Grecia."

Ca să obțină un preț mai bun pentru pepenii pe care îi cultivă și Cristi pleacă de acasă două luni pe an în fiecare vară. Are 28 de ani și face asta încă din adolescență.

Cristi: „Dormim aici, dormim lângă marfă. Nu ne permitem o garsonieră aici, că este exagerat de scumpă, dar două luni de zile trecem și peste asta. Trebuie să ne vindem marfa, dacă nu se poate la supermaket, măcar aici. Mai vindem aici, mai vindem și la noi la Dăbuleni."

Efortul pe care îl fac acești producători înseamnă profit. În Cluj-Napoca - de pildă - pepenii se vând cu trei lei kilogramul - un preț de șapte ori mai mare decât cel pe care l-ar primi în piața de gros din Dăbuleni.

În plus, acolo și clienții sunt puțini. Într-o zonă cu peste două mii de producători de pepeni, care, în medie, pot ajunge la o producție de 50 de tone la hectar - este greu să îți vinzi toată marfa.

Bărbat: „Nu este cerere, este ofertă, după cum vedeți. Este piața plină și cerere nu este."

Femeie: „Azi nu am vândut nimic, nimic, nici măcar pentru o cafea."

Femeie: „Se dau și la 40 bani, nu ne-am scos nici investiția."

Anul trecut, ca să își vândă marfa, producătorii de pepeni din Dăbuleni au redus prețul până la 20 de bani pe kilogram.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult