Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proces colectiv pentru demonstrarea toxicității la locul de muncă. Angajații unei fabrici din Reghin vor primi compensații

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ani de judecată, sute de pensionari din Reghin a reuşit să dovedească în instanţă că au lucrat într-un mediu toxic, şi au dreptul la compensaţii.

 

Peste 500 de foşti angajaţi ai unei fabrici de încălţăminte vor primi acum sporurile ce li se cuvin după ce o viaţă întreagă au lucrat în condiţii dificile, care multora le-au afectat sănătatea. Alţi 400 de oameni speră şi ei să aibă câştig de cauză.

Domnul Bonț a lucrat 40 de ani la fabrica de încălţăminte din Reghin, într-un mediu toxic. Povesteşte că a prins vremuri când avea 2.000 de colegi, în secţii la fel de periculoase.

Vian Bonț, fost angajat: „Multe persoane s-au îmbolnăvit, era pulbere de praf care se îngurgita, se vedea pe pereţi că se depunea. Lucrau cu adezivi, cu acetone direct deschise, fără capac. Este o dreptate care se face, mai târziu decât trebuia, dar totuşi se face.”

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea cere strămutarea din Capitală a procesului privind eliberarea sa condiţionată

O fostă angajată suferă de astm. Ca să demonstreze că boala i-a fost declanşată şi agravată de faptul că a lucrat într-un mediu toxic vreme îndelungată, a recurs atât la o expertiză medicală, cât şi la una tehnică, prin care specialiştii au confirmat că în industria uşoară, multe fabrici lucrează cu substanţe toxice.

Viorica Grama, pensionară: „Eu am lucrat patru ani la o secţie de injectare, unde se făcea talpa exterioară pentru încălţăminte, când puşca, toată se umplea cu fum. Aşa tuşeai, că nu aveai aer. Am ieşit la pensie cu astm.”

În cinci ani, sute de pensionari au cerut ajutorul unei asociaţii din Reghin, au deschis un proces şi acum peste 500 dintre ei au câştigat în instanţă.

Maria Miron, preşedinte asociaţia de pesionari Reghin: „Trebuie să fim luptători, că dacă nu suntem, nimic nu se realizează.” Pensiile acestor foşti angajaţi urmează să fie recalculate de către Casa Judeţeană de Pensii iar oamenii spun că orice sumă în plus, chiar dacă nu le reda sănătatea pierdută, reprezintă totuşi o victorie, după ani de muncă grea.

Viorica Grama, pensionară: „Am spus să îmi deie 50 de lei, pâinea pe o lună mi-e asigurată , numai reţetă de la medicul de familie, eu am reţeta pe lună 180 de lei”

Decizia instanţei este definitivă. Alte câteva sute de foşti angajaţi speră şi ei la o decizie favorabilă, într-un proces similar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult