Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Automobilul electric „made in Romania” care va fi produs în serie limitată, testat de premierul Ciucă. Cât ține bateria

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu 300 de cai putere și caroserie din fibră de carbon, prima mașină electrică dezvoltată în România a fost prezentată, vineri, la Cluj.

O apariție modernă, automobilul este un prototip. Totuși, cei care l-au conceput speră că vor putea să producă o serie limitată, după omologarea la RAR. Mașina electrică a intrat într-o competiție internațională alături de alte proiecte inovative din toată lumea, și are șansa să câștige o finanțare de un milion de dolari, în Statele Unite. Printre cei care au analizat-o se numără și premierul României.

Construită în patru ani, mașina aduce cu un automobil din viitor.

Peter Szabo, inițiatorul și designerul mașinii: „Am vrut să nu semene cu nicio formă de la nicio mașină. Îmi plac formele concave și drepte, clasice, moderne, împreună, amestecând, așa mi-a venit ideea să fac.”

Programul și designul sunt dezvoltate în România de o echipă IT. Doar piesele au venit, în mare parte, din afară, apoi mașina a fost asamblată la noi.

Citește și
masini electrice
Numărul stațiilor de încărcare pentru mașini electrice este în creștere. Avem deja peste o mie de astfel de puncte

Voicu Oprean, director companie software: „Am pornit de la ideea de a face prima mașină românească electrică. Iar patru ani mai târziu, o arătăm că există, funcționează. Ne dorim să facem o serie limitată, până în 10 mașini, să o certificăm la RAR, și să introducem în ea toată tehnologia la care noi avem acces.”

Și nu doar arată ca și cum ar fi venit din viitor. Tehnologia integrată este în ton. De exemplu, în loc de oglinzi sunt camere video, iar imaginea se vede în bord. Ceva rar întâlnit la autoturismele electrice este și poziționarea motoarelor.

Mihai Matica, partener companie: „Avem o mașină electrică cu motoare în roțile spate, frână regenerativă, două baterii. Încă mai avem de lucru la setări și la partea de optimizare.”

Portiera acestui prototip se deschide prin glisarea mâinii. Cu o singură încărcare, putem parcurge 350 de km, cu o viteză maximă de 180 de km per oră.

Invitat să conducă mașina, premierul Nicolae Ciucă a preferat să îi analizeze doar interiorul.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Faptul că se gândesc să treacă la producția de serie este un lucru care pentru noi, ca țară, trebuie să ne facă mândri.”

Jumătate de milion de euro a costat automobilul, bani privați, dar și fonduri europene. La târgul din Cluj la care a fost prezentat au fost dezvăluite mai multe inovații. Cum ar fi un simulator de schi, care ajută corpul să se pregătească pentru acest tip de efort și reduce astfel riscul de accidente.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult