Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră. Studenții români care învață în străinătate vor lua bilete de tren mai ieftin. Unde au gratuitate elevii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Elevii din învățământul de stat și privat vor beneficia de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun, cum ar fi metroul, trenul, dar și transportul naval, a anunțat ministrul Educației.

Pentru prima dată, elevii din Ilfov vor putea folosi gratuit metroul. Crește și reducerea acordată studenților pentru biletele de tren, de la 50% la 90%.

De anul acesta, de gratuitate la transportul public vor beneficia elevii înscriși atât la școli de stat dar și private, care urmează programe străine. Și tot pentru prima dată, elevii cu domiciliul în Ilfov, dar care învață în Capitală vor putea folosi gratuit metroul, potrivit hotărârii de Guvern care vizează transportul școlar.

Ligia Deca, ministrul Educației: „Elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar. Elevii beneficiază de: transport public județean și interjudețean între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. În cazul în care nu există serviciu de transport public și nici mijloace de transport ale unităților de învățământ sau ale primăriilor se vor acorda sume forfetare”.

În cazul metroului, gratuitatea va fi oferită pe bază de abonament lunar pe tot parcursul anului școlar, urmând ca decontarea să fie făcută de Ministerul Transporturilor. La tren, gratuitatea va fi acordată ca până acum, pe toate rutele și trenurile din România, cu condiția să fie la clasa a II-a.

Citește și
elevi
Edilii Capitalei, nepregătiți pentru noul an școlar. Zeci de mii de elevi vor fi relocați sau vor învăța în trei schimburi

Pentru studenți reducerea pentru abonamentele și biletele de tren crește la 90%, față de 50%, cât era anterior.

Pentru transportul public intern și inclusiv pentru metrou, reducerea este tot de 90% Crește și vârsta până la care studenții pot beneficia de facilitățile la transport, până la 30 de ani. De asemenea, pentru prima dată vor fi acordate reduceri la transportul feroviar de la noi din țară pentru studenții români care învață la universități din străinătate. Aceștia vor beneficia de o reducere de 50% pentru bilete.

Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, ori cei care provin din centrele de plasament, vor beneficia de transport feroviar gratuit pe tot parcursul anului universitar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult