Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piaţa cărnii din România, grav afectată de pesta porcină. Gropile cu porci morţi, bombe biologice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Epidemia de pestă provoacă mari schimbări în piaţa cărnii. Mai mulţi procesatori, dar şi comercianţi au crescut importurile de porc din Germania, Spania şi Ungaria, de teama unor noi focare în ţară, dar şi din cauza reticentei clienţilor.

Între timp, autorităţile sanitare au anunţat că trebuie aplicată o decizie europeană privind carnea din zonele supravegheate. Aceasta mai poate fi vândută doar sub formă de conserve.

Autorităţile spun că putem mânca liniştiţi porc românesc doar că în multe magazine acesta devine scump la vedere.

În unele galantare, dar şi în reclame găsim numai cotlet şi ceafa din spaţiul comunitar: Olanda, Ungaria, Danemarca, Polonia, Germania şi Spania.

Dana Tănase, director executiv Asociația Română a cărnii: ''Eu nu ştiu de ce s-a creat panica asta în rândul retailerilor, din informaţiile pe care le-am primit, de nu vor să ia carnea din România în condiţiile astea, pentru că e o carne sigură pentru consum".

Citește și
pesta porcina
Haosul pestei porcine: până au venit medicii, unii oameni au tăiat animalele și au pus carnea în congelatoare

Potrivit unei note de serviciu, transmise de Autoritatea Sanitar-Veterinara către direcţiile judeţene, carnea porcilor crescuţi în zonele de protecţie şi de supraveghere a pestei nu poate ajunge în magazine în stare proaspătă. Trebuie supusă unui tratament termic sau fermentării, marcată cu termenul "RESTRICŢIONAT" şi va ajunge pe raft sub formă de conserve.

În schimb, carnea porcilor din judeţele cu restricţii, însă din afară zonelor de protecţie se poate comercializa proaspătă, dar exclusiv pe teritoriul naţional. În comunitatea europeană sau în ţări terţe poate pleca doar conservată.

Serbia a anunţat deja că nu mai cumpăra carne din România. Şi unii procesatori se tem că furnizorii lor de carcase să nu se închidă peste noapte şi îşi asigură interesele.

Între timp, autorităţile au confirmat încă 11 focare în judeţul Bihor. Mari probleme sunt şi cu gropile în care au fost duși porcii sacrificați în Brăila. Au devenit bombe biologice, oamenii se plâng de mirosul greu de suportat, iar din cauza acumulării de gaze se produc ceea ce localnicii numesc "explozii".

Victor Donea, primar: "Ei sunt la un metru jumate băgaţi în pământ. Dar am pus şi ieri pământ, acum, mâine dimineaţă, vrem să ne ducem iar, să mai completăm".

Primarii care nu se ocupă de securizarea gropilor risca să fie amendaţi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult