Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pesta porcină se extinde în vestul țării. Cei care vând porci sănătoși au mărit preţurile semnificativ

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crăciunul a venit mai devreme anul acesta pentru oamenii din Maramureş, unde autorităţile au găsit un focar de pesta. Vestea s-a răspândit fulgerător, aşa că n-a mai aşteptat nimeni sărbătorile.

Toţi localnicii şi-au sacrificat animalele. Între timp, în zonele unde n-a ajuns încă virusul, cei care vând porci au mărit preţurile semnificativ.

Speriaţi ca autorităţile le vor omorî porcii din cauza pestei, gospodarii din Ieud, judeţul Maramureş, n-au mai aşteptat Crăciunul, iar miercuri şi-au sacrificat toţi godacii. "Ghiţă are 200 de kile şi nu am vrut să riscăm să îl pierdem. Cu sare merge, foarte gustoasă."

Deşi toată lumea a făcut grătare şi a gustat sorici, în zonă a fost declarat focar de pesta după ce într-o gospodărie a murit un porc, iar alţi doi au dat semne de boală.

Animalele, susţine proprietarul, s-ar fi îmbolnăvit după ce acum două săptămâni un negustor din Bihor le-ar fi vândut unor săteni mai mulţi godaci.

Citește și
porci
Țara în care au fost sacrificați 200.000 de porci. Pesta porcină s-a răspândit din cauză că au fost duși dintr-o zonă în alta

Pentru că există suspiciunea că virusul a fost adus în localitate prin traficul ilicit cu animale provenite din zonele în care evoluează pesta, poliţiştii fac mai multe verificări.

Din iulie, anul trecut, când a fost semnalat primul focar de pesta în România, boala a făcut prăpăd în 260 de localităţi din 15 judeţe, iar peste 350 de mii de animale au fost ucise.

Între timp, în zonele ferite de probleme, kilogramul de porc în viu se vinde acum şi cu 9 lei, cu 3 lei mai mult ca în primăvară.

Scumpiri anunţa şi unii procesatori.

Autoritatea Sanitar Veterinară precizează că până acum şapte mii dintre cei care şi-au pierdut porcii din cauza pestei au fost despăgubiţi. Suma totală este de 90 de milioane de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult