Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pelerini din toată ţara la Peștera Sf. Andrei. ”Suntem din Dacia Liberă, mai contează localitatea?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Decizia instanței care a stabilit că la pelerinajul de la peștera Sfântului Andrei pot participa doar localnicii din comuna Ion Corvin nu i-a împiedicat pe pelerini să meargă să se roage la moaștele apostolului.

 

Câteva sute de creștini s-au strâns în localitatea din Constanța la slujba ținută de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Înainte, ierarhul le-a ordonat tuturor preoților și călugărilor din județ să meargă la Mănăstirea Sfântului Andrei iar pentru enoriași a avut un mesaj cel puțin controversat.

"Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu" - a spus Teodosie.

Între timp, municipiul Constanța rămâne în carantină, iar în județ rata de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile depășește 7 cazuri la mia de locuitori.

Citește și
Teodosie
ÎPS Teodosie, despre riscul infectării cu COVID-19 la pelerinaj: "Dacă acolo este momentul să plece, pleacă la Dumnezeu"

Acum, în toată țara, în secțiile de terapie intensivă sunt 1.251 de bolnavi cu coronavirus.

Peste 500 de oameni s-au strâns pe platoul din fața Mănăstirii Peștera Sfântului Apostol Andrei din Constanța.

Unii au venit din alte localități deși la astfel de pelerinaje religioase pot participa - potrivit regulilor - numai oamenii locului.

Majoritatea creștinilor au purtat mască. Pe scenă, însă, preoții - în frunte cu arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie - nu și-au acoperit nasul și gura.

Unii dintre oamenii bisericii nu au respectat regulile sanitare nici când au coborât printre credincioși. Acest duhovnic ține bucata de material care ar trebui să îl protejeze pe el și pe ceilalți sub barbă și face poze.

Lângă, mulțimea se ferea de lapoviță și ninsoare sub umbrele. Câțiva creștini au avut și steaguri tricolore în mâini.

În momentul în care preoții au rostit "Tatăl Nostru" - unii au îngenuncheat pe iarbă.

Creștinii nu au avut voie să intre în peștera Sfântului Andrei însă la intrare au fost așezate mai multe racle cu moaște pe care oamenii au putut să le sărute.

Femeie: "Să fie totul bine, să meargă copiii la școală, stau sechestrați în casă și cade net-ul".

Până să ajungă în fața mănăstirii, creștinii au trecut prin filtre de poliție. Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 100 de oameni de ordine.

Polițist: "Am rugămintea să îmi prezentați documentele... cartea de identitate și permisul de conducere".

”Reporter: Cum sunt aceste măsuri anul acesta? Femeie: Foarte pe dos, fără credință sunt restricțiile, înțeleg, dar pentru credință nu trebuie să ne oprească".

În coloană au fost și autoturisme cu numere de înmatriculare de Prahova, Bacău sau București, iar fundația "Frăția Ortodoxă" a adus oamenii la pelerinaj cu microbuzele.

 

”Îmi asum să merg fără mască, îmi asum tot”

 

Polițiștii au notat datele de identitate ale tuturor participanților, dar nu au dat amenzi.

Bărbat: "Suntem din Dacia Liberă, mai contează localitatea?".

Tânăr: "Îmi asum total să îmi iau orice amendă, îmi asum orice, da, îmi asum să merg fără mască, îmi asum tot".

Atitudinea unora își are o explicație și în mesajele transmise de Arhiepscopia Tomisului. Într-o emisiune la o televiziune on-line, IPS Teodosie a avut o declarație cel puțin controversată.

ÎPS Teodosie: "Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu! Dar a venit la sărbătoare! A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemam cu forța, îi invităm! Cine voiește! Este cuvântul Mântuitorului! Cine voiește să vină, nu e obligat".

Luni, ierarhul și-a continuat discursul.

”Reporter: Dacă ați afla că o persoană s-a îmbolnăvit după acest pelerinaj și acea persoană a murit, ați avea-o pe conștiință? ÎPS Teodosie: Nu, oamenii au venit la pelerinaj. Dacă a venit la Sfântul Andrei o persoană a venit să-l caute pe Dumnezeu, aici s-a întâlnit cu Dumnezeu. Nu mai vorbiți de boală, noi nu vorbim de boală la Sfântul Andrei".

Creștinii s-au închinat la moaștele Sfântului Apostol Andrei și în Galați - la Catedrala Arhiepiscopală.

Femeie: "Nu îmi e frică. Biserica nu ne îmbolnăvește".

Femeie: "Avem încredere în Dumnezeu și el ne va păzi pe noi și trebuie să fim și atenți cu igiena, în primul rând personală, noi, ca oameni".

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Galațiului și al întregii țări.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult