Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pe cine ar fi turnat Isărescu la Securitate. Explicaţia BNR: "Scria cât de buni sunt"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu ar fi fost colaborator al fostei Securități.

Este concluzia la care a ajuns Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere acum în justiție ca șefului BNR să i se constate oficial acest statut.

Cu mulți ani în urmă, Mugur Isărescu obținuse un certificat de necolaborator, dar la vremea respectivă, din arhiva CNSAS, ar fi lipsit dosarul celui care ar fi avut numele conspirativ ”Manole”.

Mugur Isărescu ar fi fost racolat de Centrala de Informații Externe în 1972, susțin surse din Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

I s-ar fi atribuit numele conspirativ ”Manole”, iar în dosarul său de la CNSAS s-ar regăsi mai multe documente, inclusiv raportul de racolare.

Citește și
Isărescu
Mugur Isărescu a anunțat suma reală furnizată de BNR zilnic pentru ca dobânzile să nu explodeze

 

I-ar fi turnat pe cei care se plângeau că nu au apă caldă și căldură

 

Dar - susțin aceleași surse - și aproape 50 de note informative, unele scrise de mână, despre cetățeni străini, dar și români, în special colegi și colaboratori.

Unii s-ar fi plâns de faptul că nu au apă caldă și căldură, alții de cât de prost era transportul în comun. Consilierul guvernatorului are o altă explicație.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR: ”Domnul guvernator a lucrat 17 ani la Institutul de Economie Mondială. Institutul era monitorizat de Securitate. Fiecare salariat avea obligația să dea rapoarte și se cerea zilnic astfel de rapoarte. Domnul guvernator a scris rapoarte însă așa în care vorbea despre colegi cât de bine vorbesc engleza, cât de buni profesioniști sunt”.

Mugur Isărescu a fost acuzat de-a lungul ultimilor ani în repetate rânduri că ar fi fost turnător, însă de fiecare dată a respins acuzațiile.

Acum însă, el a fost verificat minuțios de CNSAS. Dacă el a fost sau nu colaborator al fostei Securități o poate stabili fără echivoc doar Curtea de Apel București.

 

Culmea turnătoriei: și-ar fi făcut propria notă informativă

 

Potrivit unor surse din CNSAS, Mugur Isărescu ar fi fost extrem de abil și meticulos atunci când întocmea notele informative și nu ar fi ezitat să își facă propria nota informativă, în momentul în care a primit o invitație la o bursă de studii în Marea Britanie.

Mugur Isărescu nu a comentat până acum deloc procedura declanșată împotriva lui de CNSAS la Curtea de Apel.

Purtătorul de cuvânt la BNR susține însă că șeful BNR nici nu ar avea ce să comenteze, câtă vreme nu i s-a comunicat încă oficial nimic despre deschiderea procesului.

Isărescu așteaptă să afle ce dovezi sunt împotriva lui pentru ca apoi să își apere imaginea în fața judecătorilor.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult