Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ordonanţa de ajustare a salariilor ar putea fi neconstituţională, avertizează ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei a avertizat cel al Finanţelor că ajustarea salariilor angajaţilor part-time şi celor din IT ar putea fi neconstituţională.

Tudorel Toader a transmis Ministerului Finanţelor Publice un punct de vedere în care avertizează că Ordonanţele de Urgenţă pot fi date doar în situaţii extraordinare care pun în pericol interesul public şi sunt independente de voinţa Guvernului, care trebuie deci să reacţioneze pentru a le pune capăt. Or în acest caz e vorba de o situaţie generată chiar de un act al Guvernului - OUG 79-117 -pe care tot Guvernul încearcă să o corecteze.

Documentul integral poate fi descărcat de la finalul acestui articol

De asemenea, Ministrul Justiţiei susţine că soluţia găsită acum de Guvern pentru ajustarea salariilor ar putea fi şi ea neconsituţională. Prin Ordonanţa discutată joi, angajaţilor part-time li se reţin contribuţii doar pentru salariul realizat, chiar dacă e mai mic decât salariul minim, iar diferenţa va fi suportată de angajator. Or, susţine Tudorel Toader, o astfel de măsură ar putea fi considerată o încălcare a principiului justei aşezări a sarcinilor fiscale. 

Ca urmare, Ministerul Justiţiei "nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase". Ministrul propune eventual completarea textului cu norme tranzitorii.

Citește și
cresteri salariale, ministerul sanatatii
Medicii şi asistentele, plătiţi ca în Vest. Sindicaliștii amenință cu grevă dacă nu văd ”minunea”

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult