Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mini restaurant la tine acasă. Cum poți deschide un punct gastronomic local

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai multe puncte gastronomice locale ar urma să fie înființate anul viitor în satele din țară, după ce, recent, parlamentarii au adoptat o lege care reglementează apariția acestor mici restaurante.  

Oricine are o bucătărie curată poate să-și deschidă o afacere locală. Mii de români au urmat cursuri gratuite și, teoretic, sunt pregătiți să își deschidă acasă propriul mini restaurant.

La Vaideeni, în Vâlcea, există un singur punct gastronomic local. Însă oricine i-a călcat pragul doamnei Elena a avut parte de o experiență culinară de neuitat.

Turist: „Am fost în trecere și am văzut afară cuvântul tradițional și am zis că trebuie să mă opresc și să întreb și să gust, de ce nu”.

Eutalia Elena Sucitu, proprietar punct gastronomic local: „Sentimentul omului când vine la tine în vizită trebuie să fie ca atunci când vine acasă la părinții lui și se simte bine și vrea să mănânce acolo dintr-un ceaun o mâncare bună”.

Citește și
parcul Moghioroș
Târgul din parcul Moghioroș și-a deschis porțile. Își așteaptă clienții cu mâncare tradițională și decorațiuni de Crăciun

În nordul județului Gorj există un singur astfel de punct gatronomic, dar autoritățile își propun să schimbe acest lucru.

Iulian Popescu, prefect de Gorj: „Avem un plan ca măcar în fiecare localitate din nordul județului să avem cinci puncte gastronomice locale”.

Cu doar câteva documente depuse la Direcția Sanitară Veterinară, oricine îndeplinește condițiile minime poate să își deschidă un restaurant tradițional.

Cristian Șorop, investitor local (fost concurent MasterChef): „Am făcut un proiect cu un arhitect, un hambar în care să se desfășoare tot ce ține de servirea mesei și să vedem dacă vom găsi o finanțare”.

Maria Spinciu, proprietară pensiune: „Eu am lucrat în trei țări străine - Franța, Italia, Spania. M-am întors în țara mea cu acest gând să duc mai departe tradiția românească”.

Marinela Strâmbulescu, consultant financiar: „Putem să funcționăm și ca persoană fizică, cu aceste puncte gastronomice locale, dar și ca PFA, II, IF sau chiar SRL. Nu este complicat. Vine cu o relaxare în zona de procesare alimentară”.

6.000 de oameni au urmat, în ultimii ani, cursuri gratuite la Agenția Națională a Zonei Montane, ca să-și poată deschide un mini-restaurant.

Veronica Baciu, director Agenția Națională a Zonei Montane: „Având în vedere că în perioada următoare vor exista și fonduri pentru înființarea și funcționarea punctelor gastronomice locale considerăm că interesul va fi și mai mare".

În ultimii doi ani, în România s-au înființat 300 de puncte gastronomice locale, dar multe dintre ele există doar pe hârtie și nu sunt, cel puțin deocamdată, complet funcționale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult