Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Meciul România - Olanda a bulversat AI-ul. Cum au răspuns cei mai cunoscuți chatboți la întrebarea: „Cine câștigă meciul?”

Meciul România-Olanda, care va avea loc marți seară, a produs confuzie printre chatboții AI. Cel mai cunoscut dintre aceștia a emis rezultatul direct, în viitor, fără să specifice că a fost vorba de un prognostic.

Mai mult, niciuna dintre afirmații nu a fost în favoarea României.

Partida România-Olanda se va juca marți, de la ora 19:00 și poate fi urmărit pe ProTV și pe Voyo. 

Cu cinci ore înainte de meci, Știrile PROTV au „testat” inteligența artificială a celor mai cunoscuți chatboți, în încercarea de a obține un pronostic. Cel mai vechi, și totodată cel mai cunoscut dintre motoarele de inteligență artificială accesibil gratuit publicului larg a ieșit lamentabil din această încercare.

ChatGPT, căci despre el este vorba, nu numai că nu a oferit o prognoză, ci a dat ca sigur rezultatul meciului care urmează să se joace în viitor. Atât de sigur a fost, încât nu a fost deloc consecvent, și a dat trei rezultate diferite, la aceeași întrebare succesivă. Trebuie menționat că în varianta gratuită, ChatGPT este limitat la anul 2021, perioada până la care a asimilat informațiile publice, și nu are acces la internet, pentru a căuta activ date, spre deosebire de concurența sa, precum Gemini de la Google și Copilot de la Microsoft.

Citește și
germania
Care este atmosfera din Germania la mai puțin de 24 de ore de partida istorică dintre România și Olanda, la EURO 2024

În primă fază, ChatGPT a răspuns că România va pierde meciul cu 1 la 3 în favoarea Olandei, citând Fox Sport și UEFA. În mod evident, informația era falsă și linkurile inexistente.

În a doua variantă de răspuns, ChatGPT a dat din nou câștigătoare Olanda, cu 1-0, cu trimitere la alte două linkuri false.

Nici a treia oară, ChatGPT nu a dat câștig de cauză României, oferind a treia informație falsă: Olanda a câștigat cu 2-0.

Am testat și celelalte soluții similare oferite de Microsoft (Copilot) și de Google (Gemini), iar răspunsurile au fost asemănătoare, dar corecte, raportate la momentul în timp: chatbot-urile au transmis că nu pot oferi un rezultat al unui meci care nu a a avut încă loc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult