Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marcel Ciolacu anunță angajarea răspunderii pentru măsurile fiscale, Opoziția amenință cu o moțiune. Posibile consecințe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că-și angajează răspunderea pentru pachetul de legi privind măsurile fiscale și reducerile bugetare.

Este o procedură excepțională de care se folosește, după ce mai bine de două luni. A discutat în coaliție aceste subiecte, fără să fi ajuns la un acord cu partenerii de la PNL. Purtătorul de cuvânt al liberalilor a anunțat că parlamentarii partidului vor susține demersul, deși mulți dintre vice-președinți au fost luați prin surprindere și au arătat în repetate rânduri că nu susțin o bună parte din măsurile vehiculate.

Marcel Ciolacu: „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea”.

Procedura angajării răspunderii este una excepțională. După anunţul preşedintelui PSD, liberalii au spus că sunt de acord cu această variantă.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: „Actul politic și actul guvernării în sine poate fi și rezultatul unor compromisuri pe care le faci. Au fost discuții nu doar la nivel politic între PNL și PSD. Au fost discuții și cu formele de asociere ale societății civile. Cu zona patronatelor.”

Citește și
Avocat
Avocații din București protestează față de mărirea CASS. Amenință cu greva generală și toate „remediile legale”

Prin asumarea răspunderii, însă, este evitată orice dezbatere. Măsurile vor fi doar prezentate în plen, la începutul lunii septembrie.

Aleșii care se opun vor avea la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Odată adoptată această moţiune, Guvernul ar pica, însă această variantă nu prea are şanse de reuşita, având în vedere că PNL și PSD dețin majoritatea în Parlament. După această etapă, așadar fără o moţiune de succes, pachetul legislativ va ajunge la promulgare la preşedintele Iohannis, astfel încât o parte dintre măsuri să fie aplicate de la 1 octombrie, iar restul din 2024.

Surse din interiorul PNL susțin că liberalii ar vrea să îi forțeze mâna lui Marcel Ciolacu și să îi ceară, ca la pachet cu măsurile fiscale, să își angajeze răspunderea și pentru legea pensiilor speciale.

În orice caz, între vicepreședinții partidului sunt foarte multe nemulțumiri legate de măsurile vehiculate - precum cea privind introducerea de noi taxe în IT, pentru cei care au IMM-uri sau PFA-uri.

„Vom face tot ce ține de noi să ne opunem creșterilor abuzive de taxe. Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alături de noi toate forțele democratice din Parlament pentru o moțiune de cenzură”, au anunțat cei de USR.

Și cei de la AUR spun că vor depune moțiune de cenzură.

Măsurile agreate până acum

Guvernul vrea ca din octombrie angajații din construcții și din agricultură să plătească și ei contribuția la sănătate, iar cei din IT, cu salarii de peste 10.000 de lei brut, să achite impozit pe profit. Un impozit de 1% va fi aplicat microîntreprinderilor care au cifra de afaceri de până la 60.000 euro, iar cele care au între 60.000 de euro şi 500.000 de euro vor plăti 3%.​

Insă cele mai multe măsuri fiscale vor fi aplicate din 2024. Social-democrații și liberalii par să fie de acord cu supraimpozitarea profitului multinaționalelor. Asta ar însemna ca orice firmă cu afaceri de peste 100 de milioane de lei să achite un impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri. Alți bani ar veni la buget din suprataxarea locuințelor cu valori de peste 500.000 de euro și a mașinilor de peste 75.000 de euro.

O ordonanță pregătită pentru reducerea cheltuielilor bugetare prevede ca numărul secretarilor de stat, subsecretari, vicepreşedinţi şi al funcţiilor de demnitate publica să se diminueze cu minimum 20% până la 1 ianuarie 2024, iar posturile vacante să fie anulate.

O nouă regulă va fi ca numărul de posturi de conducere dintr-o instituție să nu fie mai mare de 8%. Pe de altă parte, sporul de condiții vătămătoare va fi limitat la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.000 de lei. Telefonul mobil de serviciu nu va costa mai mult de 500 de lei, iar abonamentul aferent - 50 de lei. Alte economii la buget s-ar face din limitarea indemnizațiilor pentru delegații, dar și din cea a achizițiilor de mașini și a carburantului.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult