Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Industria peştelui din România riscă să nu-şi mai revină după pandemie. Internetul ar putea fi salvarea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Duminică sunt Floriile pentru ortodocși și greco-catolici, iar cei care au postit timp de 6 săptămâni așteaptă cu nerăbdare dezlegarea la peste.

Prilej și pentru pescari să își vândă capturile a căror cerere a scăzut simțitor din cauza restricțiilor impuse.

Abia de vineri, prin ordonanță militară, pescarii comerciali pot merge în larg. Între timp, ca să își salveze afacerile, marii procesatori, dar și unele restaurante cu specific, vând peste online și fac livrări la domiciliu.

Fără să mai aibă interdicție, pescarii comerciali au ieșit vineri pe apă încă din zori. Și-au aruncat plasele și au așteptat capturile.

De Florii, vedetă rămâne scrumbia. De Marea Neagră, dar și de Dunăre. În această perioadă, scrumbia urcă pe fluviu să își depună icrele, iar apele dulci o fac mult mai gustoasă.

Citește și
Paste
Paștele catolic în 2020. Ce se va schimba anul acesta, din cauza pandemiei

În piețe, se vinde, cu 35-39 de lei kilogramul. E timpul și pentru calcan. Mai ales că pescuitul la această specie este permis până pe 15 aprilie.

Chiar și cu ridicarea restrictilor pentru pescari, vânzările nu merg bine.

Reporter: „Câtă lume era anul trecut în vinerea dinaintea floriilor?” Vânzător: „Era coadă, nu făceam față, stăteam câte 2-3 la cântar. Acum sunt singur.”

Restaurantele și magazinele cu specific pescăresc s-au adaptat vremurilor și vând peștele pe internet. Îl curăță, îl tranșează după dorința clientului, îl gătesc și fac livrări la domiciliu.

Sorin Barbu: „Peștele vine din Grecia, Bulgaria, România, ne dorim ca cel puțin 25% peștele să vină din Marea Neagră. Acum este sezonul la scrumbie, îl aducem din Deltă, ne ducem la dana 1 la Tulcea, unde ni-l aduce un pescar aflat la a patra generație."

Probleme sunt și la punctele de trecere a frontierei, unde mașinile frigorifice așteaptă ore întregi să intre în România.

Cristi Darmanescu, importator pește: „Sunt blocate vămile. Procesul de intrare în țară este foarte anevoios, facem apel către autorități să nu blocheze fluxul de alimente. Pentru peşte proaspăt de la o medie de 20-30 de ore poți ajunge la 40-50 de ore. ”

 

Cât de puţin peşte mănâncă românii

 

Cei din industrie, de la pescari până la distribuitori și vânzători, se tem că nu își vor reveni după pierderile din această perioadă. Mai ales că la noi, consumul de pește este mult sub media Uniunii Europene. Un român mănâncă anual 7 kilograme de peste, în timp ce media europeană este de 24 de kilograme.

Pescar: „Chiar dacă trecem printr-o periodă grea, noi pescarii din deltă ne putem continua activitatea până la prohibiție și îndemnăm oamenii să încerce să cumpere peștele autohton pentru a trece peste perioada asta”.

La piața de pește din Obor, cele mai mari vânzări au loc între orele 11-13, semn că părinții și bătrânii noștri, de peste 65 de ani, respectă tradiția de Florii.

Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, poate ar trebui să le urmăm exemplul și să ii oferim peștelui locul pe care îl merită pe mesele noastre.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult