Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Împistritul ouălor, obicei străvechi în Bihor, preluat de copii de la bunici. Cum se încondeiază în Joia Mare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încondeierea sau împistritul ouălor, cum se spune prin partea locului, e un obicei străvechi într-o comună din Bihor.

Joi, la festivalul de la Drăgoteni, zeci de copii s-au întrecut în decorarea ouălor, folosind ceară de albine topită și culori tradiţionale.

Odată munca încheiată, ouăle sunt oferite în dar, sau chiar vândute celor care vor să le păstreze ca amintire.

Unealta cu care se decorează oul poartă denumirea de bizarcă și se confecționează dintr-o nuia mică, asemeni unui creion. În alte zone ale țării se numește chișiță.

Reporter: Tu de la cine ai învățat să împistrești ouăle?

Citește și
Rafturile cu ouă se golesc la foc automat în magazinele din România. Cu cât crește consumul de Paște
Rafturile cu ouă se golesc în magazinele din România. Cu cât crește consumul de Paște

Fată: „De la mama mea.”

Reporter: Și, ți-a fost greu?

Fată: „Nu, puțin la început, dar după aia, nu."

Printre fete, la festivalul încondeierii s-a strecurat și un băiețel, dornic să arate tuturor că și el e îndemânatic.

Reporter: Și băieții se pricep la-mpistrit? -

Băiat: „Da.” 

Reporter: Cine te-a-nvățat?

Băiat: „Doamna dirigintă."

Ouăle încondeiate se introduc într-o baie de vopsea rece după ce au fost fierte. Culoarea de vopsea se pregătește din timp din coji de ceapă ori din plante culese de pe câmp. La final, ouăle încondeiate se ung cu slănină pentru a căpăta luciu.

Anca Drăgan, din Drăgoteni: „Acuma, un pic de migală și un pic de răbdare trebuie, ca și-n orice, dar reușesc și doresc să facă. Îl băgăm în vopsea rece, se vopsește, îl scoatem, îl ștergem, și unde-i acuma ceara pe ou, rămâne alb."

Reporter: Pe cine învățați obiceiul ăsta, al împistritului?

Viorica Lezeu - bunică din Remetea: „Uite-aicea, două nepoțele și fata mea. Deci, fata știe. Noa. Ne place foarte mult tradiția asta. Am învățat de la mama mea, de la bunica. Și văd că mere în continuare tradiția."

Dorina Hanza - inițiatoarea festivalului: „Și bunica mea povestea că încondeia, când era copil, împistrea. Este legat de Învierea Domnului. Tehnica este cu ceară.”

La concurs a participat și o fetiță care încondeia ouăle cu mii de mărgeluțe.

Reporter: Cam câte mărgeluțe pui pe un ou?

Garofița: „Muuulte.”

Reporter: Și nu e greu?

Garofița: „Ba da. Dar tot reușesc să le fac."

Festivalul de la Drăgoteni s-a încheiat simbolic, cu bătutul toacei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult