Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secretarul general al ONU a mers la Kiev. A vorbit cu Zelenski despre crearea unor coridoare de evacuare pentru Mariupol

Secretarul general al ONU  António Guterres şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski au discutat joi la Kiev despre crearea unor coridoare umanitare de evacuare din Mariupol.

„Mariupol este o criză în interiorul unei crize, mii de civili au nevoie de asistenţă salvatoare de vieţi,“ a spus Guterres într-o conferinţă de presă conform dpa, citat de Agerpres.

Liderul organizației internaționale pentru pace a spus că ucrainenii din Mariupol au nevoie de o rută de evacuare pentru a scăpa de „apocalipsă“.

Zelenski, după discuția cu Guterres

Guterres i-a mai spus lui Zelenski că, în discuţia de marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a primit un angajament de principiu că ONU va crea un astfel de coridor împreună cu Crucea Roşie.

Între timp se desfăşoară consultări pentru înfiinţarea rutelor de evacuare.

Preşedintele Zelenski s-a arătat optimist după discuţia cu Guterres, spunând că acum crede că asediul complexului metalurgic Azovstal poate lua sfârşit şi se poate ajunge la un rezultat încununat de succes la Mariupol, a relatat agenţia ucraineană Unian, citată de dpa.

 

Guterres, după întâlnirea cu Putin

Guterres a oferit detalii despre întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin, de la Moscova.

Șeful ONU a declarat că mesajul său a rămas neschimbat de la începutul conflictului: Invazia rusă este o încălcare a Cartei ONU și trebuie să se încheie cât mai repede posibil.

Secretarul general a declarat pentru Anderson Cooper de la CNN că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea dreptului internațional, a legislației privind drepturile omului și la „posibilitatea unor crime de război“.

„Războiul nu se va încheia cu întâlniri. Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să îl încheie și când va exista - după o încetare a focului - posibilitatea unui acord politic serios. Putem avea toate întâlnirile, dar nu asta va pune capăt războiului,“ a spus Guterres, potrivit CNN.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult