Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Greva STB. Criză nemaiîntâlnită în Capitală. Bucureștenii au străbătut kilometri întregi pe jos, prin frig

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bucureștiul se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită în transportul în comun de suprafață. Angajații STB încheie a cincea zi de protest și nu vor să renunțe.

Doar câteva maşini au ieșit luni pe traseu, iar negocierile dintre liderii de sindicat și conducerea STB s-au blocat. În acest haos, călătorii au cel mai mult de suferit. Mulți sunt nevoiți să meargă pe jos, prin frig, zeci de kilometri.

Ministrul Educației le recomandă profesorilor și învățătorilor să le motiveze absențele elevilor care nu au putut ajunge la școală joi și vineri, din cauza grevei STB.

De cinci zile, bucureștenii care nu au mașină și nici o stație de metrou în apropiere străbat kilometri întregi pe jos.

Femeie: „Nu mi se pare corect pentru că pe banii noştri ei își măresc salariile și noi stăm şi înghețăm de frig”.

Citește și
autobuze, STB
Ministerul Educației recomandă motivarea absențelor elevilor afectați de greva STB

Reporter: Câți km ați făcut pe jos în ultimele zile?

Femeie: „Foarte mulți”

Tânăr: „Ieri am venit pe jos, alaltăieri pe jos, toată ziua pe jos, că veneam cu metroul, coboram la Unirii şi mergeam pe jos până în Rahova, că nu circula nimic.”

Între timp, protestatarii se adunau la Autobaza din Titan, iar unii șoferi au fost aduși cu autobuzele care nu au ieșit pe traseu, din alte garaje.

Pe traseu au fost luni doar 34% din mijloacele de transport în comun

Potrivit Primăriei, pe traseu au fost astăzi doar 34 la sută din mijloacele de transport în comun. Majoritatea, tramvaie și troleibuze şi doar 38 autobuze. Unii șoferi spun că le-a fost greu să iasă din depou pentru că s-au făcut presiuni asupra lor.

Șofer: „Eu sunt din primii doi care a renunțat la grevă, în a doua zi am ieșit, greva e ilegală. Cu huduieli, am ieșit cu huiduieli de fiecare dată.”

Alt șofer: „N-am fost în grevă, nu. Alaltăieri n-am ieșit, n-am avut cum să ies”

Vitalie Cojocari, corespondent PROTV: „În această dimineață, doar 2 autobuze au ieșit din autobaza Titan, restul sunt în depou pentru că accesul a fost blocat de către angajați, care protestează și care cer demisia directorului general al STB, Adrian Criț.”

Sindicaliștii neagă faptul că au pus presiune pe angajați să rămână la protest. Susțin că cine a vrut, a putut ieși la lucru.

Liderul sindical Vasile Petrariu i-a cerut demisia directorului STB și a anunțat că va renunța la funcțiile politice pentru rolul de șef al sindicatului STB.

Vasile Petrariu - liderul sindicatului STB: „Astăzi îmi voi da demisia din funcţia de consilier general şi membru PSD. Mâine vor fi și mai puține mașini în trafic.”

În aceste condiții, directorul Societăţii de Transport Bucureşti Adrian Criț a anunţat că șoferii care au depășit trei zile de proteste și nu au fost la muncă până acum riscă desfacerea contractului de muncă. În total, ar fi 3.000 de angajați în această situație. STB a publicat pe site-ul oficial și anunțuri de angajare pentru alți conducători auto.

Adrian Criț, director general STB: „Salariile în STB sunt motivante și noi ne dorim personal de calitate. Vom fi mai duri în selecția personalului.”

Un șofer la STB are un salariu de trei-patru mii de lei pe lună. Pot depune dosarele de angajare conducători auto profesioniști, cu trei ani de experiență. Vor fi făcute liste cu angajații care nu au venit la muncă, iar când vor fi concediați, doritorii le vor putea lua locul. Măsura anunțată de conducere nu pare să-i fi impresionat pe protestatari.

Conducerea STB a anunțat că în cele cinci zile de proteste pierderile societății depășesc trei milioane de euro. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult