Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Greșeala pe care o facem cu toții atunci când bem cafea sau sucuri dietetice

Experții avertizează că îndulcitorii artificiali pe care îi consumăm în cafea de exemplu, în sucurile dietetice sau în deserturile cu conținut mic de grăsimi, nu sunt deloc siguri, așa cum am putea crede.  

Cercetătorii de la Institutul de Știință Weizmann de lângă Tel Aviv, Israel, și de la Universitatea John Hopkins din Maryland, SUA, au efectuat un studiu în cadrul căruia 120 de persoane au consumat îndulcitori artificiali de trei ori pe săptămână, timp de 14 zile.

Doza consumată de participanții la studiu este recomandată de FDA (Food and Drug Administration) și nu depășea 50 de miligrame per kilogram de greutate corporală.

Pentru a monitoriza nivelul de zahăr din sânge, fiecare participant a purtat un monitor de glucoză pe toată durata testului.

Cât de periculoasă sunt zaharina și stevia

Studiul a constatat că cei cărora li s-a administrat aspartam (îndulcitor artifical) și stevie aveau un microbiom intestinal modificat.

Citește și
dulciuri
Încă un efect neplăcut al consumului de zahăr: scade imunitatea. Explicațiile specialiștilor

Atât aspartamul, cât și stevia se găsesc de obicei în sucurile dietetice.

Cei cărora li s-a administrat zaharină și sucraloză (înlocuitor de zahpr) au fost mai puțin capabili să absoarbă zahărul.

Îndulcitorii artificial dăunează grav sănătății

Rezultatele au arătat că cei cărora li s-a administrat zaharină și sucraloză au avut probleme cu absorbția zahărului. De asemenea, toți îndulcitorii menționați anterior au dus la modificări ale microbiomului intestinal.

„Proba noastră a arătat că îndulcitorii nenutritivi pot afecta răspunsurile la glucoză, modificându-ne microbiomul. (...)Nu ar trebui să presupunem că sunt sigure până când nu se dovedește contrariul. Până atunci, se recomandă prudență”, spune Eran Elinav, doctroul care a coordonat studiul, conform ladbible.com.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult