Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mircea Geoană: Rusia folosește iresponsabil și cinic retorica nucleară dinainte de războiul declanșat în Ucraina

„Condamnăm această retorică (n.r. nucleară) iresponsabilă a conducerii de la Kremlin”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru Agerpres, referindu-se la anunțul lui Putin de a desfășura arme nucleare în Belarus.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat recent că va desfăşura arme nucleare în Belarus, iar această manevră ar avea loc în luna iulie, când este organizat summitul NATO de la Vilnius.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a numit această „retorică nucleară” a Federației Ruse „neprofesionistă”, „iresponsabilă” și „cinică”.

„Noi condamnăm această retorică iresponsabilă a conducerii de la Kremlin, care, chiar înainte de începutul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, foloseşte în modul cel mai neprofesionist şi iresponsabil retorica nucleară. O superputere nucleară cum este Federaţia Rusă, cum rămâne Federaţia Rusă, are şi responsabilitatea de a folosi cu foarte multă reţinere o astfel de retorică.

Pe de altă parte, semnale cu privire la intenţii, cel puţin pe zona de arme nucleare tactice, au fost date de modificarea Constituţiei Belarusului în urmă cu un an de zile. Nu vedem în acest moment, nu avem indicii cu privire la o modificare a realităţii militare nucleare a Federaţiei Ruse, cum nici NATO - nu ne-am modificat postura, nu ne-am crescut gradul de alertă, suntem o superputere nucleară şi noi, ca Alianţă, dar jucăm extrem de responsabil această situaţie.

Citește și
mircea geoana
Geoană: Rusia nu are astăzi nici capacitatea şi nici intenţia să înceapă un război cu NATO. Ei de-abia se descurcă în Ucraina

De aceea condamnăm această retorică care este iresponsabilă şi cinică. Ea are mai degrabă un efect de a încerca să descurajeze opinia publică şi capacitatea Occidentului democratic de a continua să susţină Ucraina, are mai degrabă rolul de instrument de război hibrid şi de influenţare a opiniei publice din lumea civilizată.”, a spus secretarul adjunct al NATO.

Mircea Geoană a subliniat că, indiferent de această retorică din partea Moscovei, Ucraina va continua „și mai abitir să-şi apere independenţa, iar unitatea NATO este de nezdruncinat”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult