Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fructele care riscă să dispară complet din România. Pomii, loviţi de o boală misterioasă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel mai parfumat fruct al toamnei - gutuia - se găseşte tot mai rar în livezile de la noi. Suprafeţele s-au împuţinat dramatic în ultimii ani, din cauza unei boli care a afectat pomii ireversibil.

 

Abia dacă mai avem câteva zeci de hectare, răsfirate în ţară, faţă de sute cum erau în trecut. Aşa că pe tarabele noastre şi-au făcut loc gutuile turceşti sau cele din Grecia, în condiţiile în care în trecut, România exporta tone de fructe.

În judeţul Gorj, e dezastru în livezi. La staţiunea pomicolă de la marginea oraşului Târgu Jiu nu este nici măcar o gutuie în pomi. Toate fructele au căzut la sfârşitul primăverii. În anii trecuţi aici se obţineau şi 12 tone de fructe la hectar.

În livada staţiunii de cercetare de la Aiud, judeţul Alba, două soiuri de gutui se întind pe un hectar iar cererea este mare. La Oradea, bucătari pricepuţi au gândit de-a lungul vremii o mulţime de delicatese preparate din gutui, foarte căutate la început de toamnă. Medalionul de porc cu sos de gutui, ornat cu câteva frunze de busuioc şi rozmarin, are un gust divin, dulce acrişor şi extrem de parfumat.. Gutuia este perfectă şi pentru compot, peltea, sau dulceaţă. În această mică fabrica de dulceţuri din Cluj, se pregătesc borcane cu dulceaţă simplă de gutui, sau amestecată cu sâmburi de nucă. În pieţe, kilogramul de gutui se vinde cu 4 lei.

Citește și
targ de toamna
Struguri, must și produse de toamnă la un târg al producătorilor organizat în Alba Iulia

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult