Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explicațiile halucinante ale românilor pentru faptul că nu poartă mască: „Vorbesc la telefon și nu se aude”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Unii clienți sar la bătaie, când le explicăm că nu pot intra fără mască.''

Asta spun oamenii de ordine din una dintre cele mai mari piețe din București. Paznicii sunt exasperați că numărul celor care nu respectă regulile este tot mai mare. Și asta se întâmplă tot mai des și în alte spații publice închise. Sunt inclusiv farmaciști care nu poartă mască, deși vin în contact cu oameni bolnavi. La metrou și în autobuze, mulți stau înghesuiți și neprotejați. 

În cea mai mare piață acoperită din Capitală, agenții de pază primesc la intrare zilnic peste 5.000 de clienți. Mulți nu doar că refuză purtarea măștii, dar la insistențele paznicului devin agresivi.

Bărbat: „Du-te, domnule, că nu pun nicio mască!" 

La drept vorbind, ce poate face un paznic, atunci când clientul îl amenință că-l va călca în picioare, dacă îi mai cere să poarte mască? Evident, să anunțe poliția, însă nu se știe dacă și după cât timp această măsură va produce efecte. Altfel, sunt situații în care nu e o persoană care să se asigure că legea e respectată, și în care devii vulnerabil. 

Citește și
Harta
Țara care intră din nou în carantină după ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut iarăși

În transportul în comun sunt călători care poartă senin masca pe gură ori pe bărbie, deși sunt lipiți unii de alții.

Reporter: „Dacă tot o aveți, de ce nu o puneți pe figură?”

Doamna zâmbește, întoarce apoi capul și își suflă nasul. 

Reporter: „V-am filmat când ați coborât și nu aveați mască.”

Bărbat: „Pentru că vorbesc la telefon și nu se aude.”

Ajungem în subteran, la o stație de metrou.

Reporter: „Aveți două măști, dar nu purtați niciuna.”

Femeie: „Păi sunt în spațiu liber.”

Reporter: „În spațiu închis sunteți.”

Tot spațiu închis sunt și farmaciile, ultimul loc în care te-ai aștepta ca oamenii să își asume inutil riscuri. La intrare, o clientă se echipează corect, dar înăuntru o așteaptă o farmacistă, care nu poartă mască. Valabil și pentru un colaborator care iese de după tejghea.

Să trecem și la comerț, în spații închise. Un magazin universal. Vânzători și clienți se foiesc permanent cu masca agățată de o ureche. La fel, într-un chioșc cu jucării.

Reporter: „De ce nu purtați mască?”

Bărbat: „Uitați, am mască. Când vin clienții, mi-am și pus masca.”

Nici cei care manevrează alimente nu se conformează. În spatele geamului unei patiserii, dar aproape de preparate, aceeași poveste.

Reporter: „Dumneavoastră, o măscuță, de ce nu purtați?”

Femeie: „E cald.”

Până și în marile lanțuri comerciale, regulile de siguranță se pierd de la centru, până la cei care-i servesc pe cumpărători. E drept, și aceștia ignoră pericolul de a se îmbolnăvi, de la un necunoscut infectat, lângă care ar putea nimeri la stand.

Bărbat: „M-ați prins. Am uitat-o în mașină.”

Bărbat: „Vorbeam cu soția în situația asta și a spus că nu e pusă corect și că-mi dă un avertisment tovarășa polițistă.”

Potrivit legii 55 pe 2020, nerespectarea măsurilor de siguranță în starea de alertă se sancționează cu amenzi între 500 și 2500 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult