Modifica setarile cookie
Toate categoriile

DIICOT a reținut 24 de inculpați în dosarul azilelor groazei: ”Era ca la Auschwitz”. Ce rol avea consiliera Gabrielei Firea

Your browser doesn't support HTML5 video.

24 de persoane au fost reținute, iar alte două au fost plasate sub control judiciar după descinderile care au avut loc marți la trei cămine sociale private din județul Ilfov.

Oamenii legii au găsit acolo peste o sută de bătrâni cu dizabilități, maltratați. Erau ținuți nemâncați și lăsați în propriile fecale. Ba, mai mult, cei care se mai puteau mișca, erau puși să muncească, sub amenințarea bătăilor. Vecinii vorbesc despre condiții ca în lagăr.

Grav este că două instituții din domeniul protecției sociale ar fi știut de situație, dar nu au facut nimic. Zeci de polițiști au descins la aceste centre, iar medici din trei spitale le-au acordat victimelor primul ajutor.

Atenție, urmeaza imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore după audierile de la DIICOT București, care au durat mult după miezul nopții. Încă două persoane au fost plasate sub control judiciar.

Citește și
Situația dramatică la căminele de bătrâni din Galați. Peste 80% din decesele din județ au fost înregistrate în două azile
Situația dramatică la căminele de bătrâni din Galați. Peste 80% din decesele din județ au fost înregistrate în două azile

La descinderile de marți dimineață - care au vizat două cămine private din Voluntari și altul în Afumați, Ilfov, vârstnicii neputincioși și cei câțiva tineri cu dizabilități internați acolo au fost găsiți în condiții greu de privit.

Aproape 300 de salvatori de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au intervenit pentru a le acorda îngrijiri medicale la fața locului bătrânilor din aceste centre. Surse din poliție spun că victimele au fost găsite nemâncate, cu mai multe răni pe corp și zăcând în propria urină și în propriile fecale.

”Condițiile de la Aushwitz erau aici. Îi vedeam plini de rahat, în pielea goală, cerșeau la gard”

Printre suspecți se numără și câteva infirmiere. Rudele acestora susțin însă că acuzațiile procurorilor sunt exagerate.

Ruda unui suspect: ”Nu e adevărat. Pacienții au escare. Găsiți pacienți cu escare și în spitale”.

Aparținătorii celor internați acolo spun însă altceva.

Rudă: ”A ieșit plină de râie, a fost expusă la tratamente inumane, dependentă de pampers, ajunge acolo și acolo nu știu cu ce-i sedează, pentru că își pierd toate simțurile, avem filmări cum am dus-o și cum arăta după, în câteva luni”.

Vecin: ”Condițiile de la Auschwitz erau aici. Îi vedeam plini de rahat, în pielea goala, cerșeau la gard”.

Vecină: ”Noi ne simțeam în pericol, aruncau cu obiecte, vorbeau tare, țipau. Eram într-un total disconfort”.

Anchetatorii susțin că patronii acestor centre private ar fi angajat în 2020 mai mulți indivizi prin intermediul cărora încasau veniturile pensionarilor și îi exploatau. Multe dintre victime erau ținute dezbrăcate și agresate fizic, iar persoanele cu boli mai ușoare erau puse să muncească sau să aibă grijă de cei care nu se puteau mișca.

Cei de la azile au strâns ilegal peste 5 milioane de lei

În plus, surse din poliție spun că bătrânii diagnosticați cu diverse afecțiuni - unele psihice - erau ținuți fără tratament.

Numai de la un centru din Voluntari, polițiștii și medicii au salvat în jur de 40 de persoane. Victimele au fost duse la spitalele Gerota și Militar din Capitală, iar cea mai tânără persoană salvată are 21 de ani. Cea mai în vârstă 87.

Ținând cont de numărul mare de victime, pompierii au ridicat în fața spitalului Gerota un punct medical avansat. În acele corturi, bătrânii sunt evaluați de câtre medici și în funcție de starea lor de sănătate vor fi internați în secțiile de specialitate ale spitalelor din București.

Bogdan Toma, purtătorul de cuvânt al DSU: ”56 de persoane au fost deja transportate la unitățile medicale de pe raza municipiului București”.

Polițiștii susțin că angajații acestor centre ar fi reușit să strângă în aproape trei ani peste 5 milioane de lei.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: ”Cei 15 martori vor fi audiați la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, iar cele 26 de persoane vizate în cauză vor fi audiate la DIICOT - Structura Centrală”.

Direcțiile de asistență socială din Sectorul 3 și din Ilfov știau ce se întâmplă în azilele groazei

Vizate de o anchetă paralelă au fost inclusiv Direcția de Asistență Socială Sector 3 și Direcția de Asistență Socială Ilfov, care încheiaseră contracte cu cel puțin unul din centrele respective. 

Reprezentanți din cele două instituții publice sunt bănuiți că ar fi autorizat activitatea unuia dintre centrele percheziționate, deși angajații acestuia nu erau pregătiți să îngrijească bătrâni. Practic, ar fi știut de întreaga situatie, dar nu au făcut nimic.

În acest caz se fac cercetări inclusiv pentru abuz în serviciu. În plus, serviciile de asistență inexistente au fost plătite cu 3,5 milioane de lei de la bugetul local.

Polițiștii nu au identificat până acum toate rudele bătrânilor și le roagă să sune la numărul pus la dispoziție de IGPR  - 0743164790. Astfel pot afla informații despre starea de sănătate și locul în care au fost găzduiți temporar vârstnicii.

DIICOT a anunţat, miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.  

ȘTIRE INIȚIALĂ

”24 de inculpaţi au fost reţinuţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar”, a anunţat, miercuri dimineaţă, DIICOT, referindu-se la cazul care vizează exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau vulnerabile, potrivit News.

Printre persoanele implicate în dosar este și o consilieră a Gabrielei Firea la Ministerul Familiei. Potrivit instituției, Ligia Gheorghe are calitatea de martor, după ce a condus o perioadă una dintre asociațiile care operau azilele groazei.

Pe de altă parte, azilele care maltratau bătrâni funcționau în Voluntari, oraș în care primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

100 de bătrâni au fost supuși la tratamente inumane

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult