Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizie de dărâmare a zidului segregării din Baia Mare. Ce spun localnicii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zidul ridicat în Baia Mare în urmă cu 12 ani, în jurul unor blocuri locuite de romi, trebuie dărâmat, potrivit unei hotărâri judecătorești. Decizia nu e însă definitivă.

Imagini cu zidul din beton înalt de aproape 2 metri au făcut înconjurul lumii și au stârnit revolta activiștilor pentru drepturile omului. Ridicat în 2011 în jurul unui ghetou ce este casă pentru sute de familii de romi, zidul din Baia Mare a stârnit indignare. Iar trei ani mai târziu, a fost ornamentat de studenții Universității de Artă și Design din Cluj.

Mugur Vărzaru, reprezentant asociație: „Primarul Cherecheș a păcălit, a indus în eroare, a exploatat bună credință a unor profesori și studenți. Și i-a invitat să deseneze acest zid, pretinzând că dărâmarea lui va fi imposibilă”

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a recomandat demolarea construcţiei, iar primarul Cătălin Cherecheș a fost amendat cu 6 mii de lei. Cazul a ajuns în cele din urmă în instanță.

Mugur Vărzaru, reprezentant asociație: „Tribunalul de la Baia Mare a hotărât că zidul ruşinii, zidul segregării din Baia Mare, de pe strada Horea, să fie demolat. Primarul şi-a schimbat poziţia şi a zis că a construit zidul pentru a-i proteja pe copii. Este un act de discriminare în sine, pentru că nu putem face ziduri pentru toţi”.

Citește și
Karl Nehammer
Cancelarul Austriei vrea un zid ca al lui Trump la granița de est a UE: „Foarte înalt, foarte adânc în pământ”

Pentru că a refuzat să dărâme zidul, primarul a primit în 2020 o nouă amendă, de 7.000 de lei.

Localnică: „Acolo se aduna foarte multă mizerie şi toată mizeria zboară de acolo aici la noi. Din cauza asta m-am şi îmbolnăvit. Gardul s-a făcut în urma câtorva accidente de pe stradă."

Șofer: „Vizual ajuta, e mizerie, gunoi, nu e o imagine plăcută."

Localnica: „Sunt copii mici şi merg în drum şi dau maşinile peste ei, şi gardul e bun pentru ei. Dacă nu era gardul mulţi mureau în drum, că dădeau maşinile în ei."

Localnic: „Nu-i de folos pentru ca nici nu acoperă. E îngrădirea unei locuinţe şi nu mi se pare cine ştie ce..."

Până la difuzarea acestei știri, primarul nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia instanței. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult