Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De la agonie la extaz. Recoltele au fost salvate la limită de ploaie: ”Floarea soarelui a explodat”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ploile din ultimele săptămâni au salvat la limită culturile de porumb, orz și floarea soarelui. Plantele și-au revenit spectaculos, susțin agricultorii, care la începutul anului se temeau că seceta prelungită le-a distrus culturile în proporție de 70 %.

Acum, lucrurile stau exact pe dos.

”Dacă în primăvară floarea era undeva la 20-25 de cm, într-o lună de zile, efectiv, a explodat”.

Câmpurile din județul Arad sunt în floare. Este meritul ploilor din ultima vreme, care au revigorat spectaculos culturile de floarea soarelui. În tot județul, sunt 40.000 de hectare cultivate.

Dan Stelian Herțeg, manager societate agricolă: ”Acum o lună jumate eram disperați. Cultura de grâu, orz, aproape că am pierdut-o. Avem pierderi de 70-80 %. Au venit pe urmă ploile și, uitați, cum arată acum floarea soarelui. De la nebunie, la extaz”.

”O plantă de floarea soarelui poată să aibă între 800 și 1000 de achene, semințe, vedem că acestea încep să se umple, să se formeze destul de bine”.

Citește și
Tractor, agricultura
Ce despăgubiri vor primi fermierii care au avut pierderi cauzate de secetă

Și în județul Timiș agricultorii preconizează recolte bogate. Numai de pe acest câmp, de exemplu, anul trecut au fost recoltate 3 tone la hectar.

Aleksander Degianschi, agricultor: ”A plecat foarte bine în primăvară, ploile din ultima perioadă au ajutat-o foarte mult. Nu i-au stricat cu absolut nimic. În mod cert, această cultură arată foarte bine și mă aștept la o producție decentă”.

Și cultivatorii din Galați și-au recăpătat optimismul.

Ing. Cătălin Ionescu, agricultor: ”A fost singura noastră speranță, pentru că restul culturilor le-am pierdut, asta-i tot ce ne-a rămas. Zona a fost în totalitate irigată”.

 

Ajutor de stat pentru cultivatorii afectați de secetă 

 

La grâu, în schimb, chiar dacă și-a revenit în urma ploilor, recolta va fi cu 10 % sub media ultimilor cinci ani, susțin agricultorii. Lucrurile stau ceva mai bine la porumb, rapiță și orz.

Doru Petanec, director Direcția Agricolă Timiș: ”Acolo unde a venit ploaia de bună vreme, avem grâu și orz foarte frumos, cu 7 tone pe parcele. Orz la fel, 4 tone, deocamdată nu e afectat de boli, nici bobul, nici plicul. Nu avem căderi masive nici de rapiță”.

Ministerul Agriculturii anunță că ajutorul de stat pentru culturile distruse de secetă trece de un miliard de lei.

34.650 de cultivatori ar urma să beneficieze de sume cuprinse între 200 și 950 de lei, pe hectar.

În total, suprafața pârjolită de soare se ridică la 1,2 milioane de hectare, susțin oficialii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult