Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De duminică intră în vigoare noile restricții. Ce spun românii despre vaccinare: ”Am hotărât să vin de prima oară”

Your browser doesn't support HTML5 video.

De duminică intră în vigoare în România noi restricții pentru a limita răspândirea SARS-COV2.

 

Declarația pe propria răspundere este obligatorie pentru cei care ies din casă după ora 22:00. Iar în hotelurile și pensiunile din zonele turistice, gradul de ocupare este limitat la 70% din capacitate.

Măsurile vin în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor a crescut alarmant în ultimele zile. Sâmbătă au fost depistate aproape 5.000 de cazuri. În plus, secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din toată țara se aglomerează iar.

Între timp, peste 11.000 de oameni care ar fi trebuit să primească serul produs de AstraZeneca și-au anulat programarea ori nu s-au mai prezentat în centrele de vaccinare. Dar locurile rămase libere se ocupă rapid.

Citește și
coronavirus
Coronavirus România, bilanț 13 martie. 4.964 de cazuri noi și 79 de decese

În centrele de vaccinare, oamenii s-au asigurat că nu primesc serul din lotul cu probleme și - cu încredere - au mers mai departe.

”Reporter: V-ați gândit să veniți, să nu mai veniți? Bărbat: Nu, nicio clipă. Am hotărât să vin de prima oară când am reușit să mă programez”.

"- Este mătușa mea, are 80 și... Și o să venim împreună miercuri. - Și nu s-a răzgândit doamna? - Din contră, e hotărâtă pentru că au făcut verișoarele și se simt bine și vrea să facă și dânsa".

De ieri și până astăzi, 11.168 de persoane au anulat sau au ratat vaccinarea cu AstraZeneca. În schimb, alte 7.527 s-au bucurat că s-au eliberat locuri și și-au făcut programări în sistem.

 

Numărul bolnavilor Covid-19 care au făcut tromboze, mult mai mare

 

Dr. Adrian Marinescu: "Nu s-a pus în niciun moment problema că și celelalte loturi ar avea astfel de situații semnalate, pentru că nu au fost nicăieri. Acest lot, din cele două loturi, unul singur a ajuns în Romania și lotul care a ajuns la noi a fost oprit și nu este folosit până când lucrurile nu sunt clare la nivel de concluzii".

Producătorul vaccinului și Agenția Europeana a Medicamentului fac verificări pentru a stabili dacă au fost cumva probleme în procesul de producție și dacă există o legătură între ser și cazurile de tromboză apărute.

Expert în sănătate publică, profesorul universitar Răzvan Cherecheș spune că nu este cazul că oamenii să fie îngrijorați.

Din 5 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca, au fost semnalate doar 30 de cazuri de tromboze. În timp ce numărul celor infectați cu SARS-COV2 și care ulterior au dezvoltate tromboze este mult mai mare.

Profesor Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: "În acest moment, Agenția Medicamentului a raportat din 5 milioane de persoane vaccinate, sunt raportate 30 de cazuri de tromboze. Un studiu publicat recent care a analizat toate cazuri de persoane infectate cu COVID-19 și s-au centralizat multiple studii s-a ajuns la concluzia că la 5 milioane de persoane infectate COVID-19, peste 100.000 au dezvoltat tromboze, ca urmare a COVID-19".

În Botoșani, 120 de persoane au amânat deocamdată vaccinarea cu AstraZeneca. Monica Adăscăliței, director executiv DSP Botoșani: "În ultimile 24 de ore, la nivelul județului Botoșani s-au vaccinat doar 19 persoane din cei programați pe cele două fluxuri. Nu neapărat că refuză vaccinarea cu AstraZeneca. Se mai gândesc până se reprogramează din nou în platformă".

 

Secțiile ATI din toată țara sunt din nou pline

La Arad, au fost puțini cei care și-au anulat programările.

Anca Lăpușcă, medic centru de vaccinare: "Am avut cazuri care au renunțat la vaccinare când s-au prezentat la centru, dar au fost cazuri izolate, le putem număra pe degete și nu putem spune că este o tendință ascendentă".

În timp ce autoritățile din sănătate de la noi din țară, dar și de la Bruxelles recomandă ferm vaccinarea, crește alarmant numărul celor infectați cu noul coronavirus. Secțiile de Terapie Intensiva din toată țara sunt iarăși pline.

1.203 pacienți cu COVID-19 sunt acum în stare gravă la ATI și, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.964 de noi îmbolnăviri.

În momentul de față, 5 județe: Timiș, Ilfov, Brașov, Cluj și Hunedoara, plus Bucureștiul, sunt în scenariul roșu, cu o rată de infectare peste 3.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult