Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se testează, practic, elevii la școală, a explicat Vlad Voiculescu. Poate fi chemat chiar și medicul de familie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Modalitatea de testare a copiilor la școală a fost explicată de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. Formularul prin care părinții trebuie să-și dea acordul va fi descărcat de pe site-ul ministerului sănătății.

 

Vlad Voiculescu a explicat într-o conferință de presă comună cu ministru educației normele pentru revenirea la școală de luni, 8 februarie, reguli care sunt prevăzute deja în ordinul comun publicat deja.

Voiculescu a explicat și ce se va întâmpla cu elevii minori care manifestă simptome specifice, chiar și extrem de ușoare. Aceștia vor fi duși la cabinetul medical, iar dacă acesta nu există, într-un spațiu amenajat de școală ca izolator, unde vor fi supravegheați.

„Unde nu există cabinet medical, se va indica de direcțiunea școlii un spațiu izolator pentru ca acel copil sau adult să fie condus acolo, acolo va fi chemat medicul școlar, medicul de familie, asistentul comunitar pentru a-i asigura asistență. Dacă nu există personal medical școlar se apelează la medicul de familie din localitate (...)Testarea se va face pentru copiii și profesorii care prezintă simptome, în izolator. Atunci când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică, e nevoie de colaborarea unității de învățământ. Asta înseamnă că și colegii copilului cu care a intrat în contact vor fi testați, dacă există consimțământ din partea părinților. Dacă nu, se va lua legătura cu medicul de familie” a spus Vlad Voiculescu.

Citește și
Regulile pentru începerea școlii, aprobate oficial prin ordinul comun. Ce nu au voie să facă copii
Regulile pentru începerea școlii, aprobate oficial prin ordinul comun. Ce nu au voie să facă copiii

Pentru a fi testați copiii, trebuie să existe acordul scris din partea părintelui, astfel că va exista un formular pe paginile de internet ale ministerelor educației și sănătății care să fie descărcat și completat, pentru exprimarea acordului.

„Este necesar, de asemenea, din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare şi va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă", a mai spus ministrul sănătății.

Ministrul a precizat că vor exista teste antigen rapide în școli, o parte dintre acestea fiind deja distribuite, iar altele urmând a fi distribuite în perioada imediat următoare, de la DSP-uri.

Sorin Cîmpeanu anunță că există stocuri de măști în școli

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat și controale la transportul școlar organizat la nivel local, pentru că acesta este considerat „o vulnerabilitate majoră” din punct de vedere sanitar

„Transportul școlar, este o vulnerabilitate majoră cu privire la transmiterea virusului, vor fi făcute controale la autobuzele și microbuzele școlare” a spus Câmpeanu.

Cîmpeanu a precizat că în școli există stocuri de măști de protecție care vor fi distribuite elevilor, 37 de milioane de bucăți, la care se adaugă cele deja obținute de la primării. Mai mult, este în curs de perfectare un contract de donație, la ministerul educației, pentru 500.000 de bucăți.

Cîmpeanu a atras atenția asupra importanței păstrării distanței sociale în unitățile școlare, acest lucru urmând să fie asigurat de administrație inclusiv prin mutarea mobilierului. Clase aglomerate nu vor mai exista, dă asigurări Cîmpeanu.

„Nu vor fi clase cu un număr atât de mare de elevi, (37 de elevi, de exemplu ) pentru că am diminuat numărul acestora, există elevi cu vulnerabilități, cu simptome, care rămân acasă.”

Ministrul educației a atins și problema profesorilor care au în familie o persoană vulnerabilă. Această situație nu a fost prevăzută însă expres în ordinul comun privind redeschiderea școlilor, astfel că aceștia nu se află în situația de a preda online.

„Nu a fost prevăzută o astfel de situație în ordinul de ministru comun, avem maxim de înțelegere pentru cadrele didactice, ei sunt totuși adulți și au o altă capacitate de înțelegere a lucrurilor”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult