Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se stabilesc școlile în care elevii vor merge la ore. Ce se va întâmpla în Bucureşti

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o lună înainte să înceapă școala, Capitala se apropie la numărul de îmbolnăviri pe ansamblu de scenariul galben, așa că mulți părinți și elevi se întreabă cum se vor desfășura orele.

Vestea bună este că decizia nu se va lua la nivelul întregului oraș, ci în fiecare zonă arondată unei școli.

Între timp, unitățile de învățământ au avut obligația să transmit luni inspectoratelor câți elevi intră într-o clasă, astfel încât să fie respectată distanța.

Cei care nu încap în sală vor face ore online. O variantă cu multe necunoscute în toată țara.

Potrivit surselor noastre decizia de trecere într-un scenariu sau altul al școlilor din București se va lua pe circumscripție.

Asta înseamnă că zona arondată unei școli va fi analizată și dacă în acea zonă va fi peste un caz la mia de locuitori atunci scenariul aplicat va fi galben, adică se vor face ore atât fizic, cât și online, prin rotație.

Citește și
scoala
Care este, de fapt, formula de calcul care stă la baza stabilirii scenariilor privind deschiderea școlilor

De exemplu, o școală are o circumscripție de patru străzi și pe această zonă se va calcula numărul de cazuri.

Prioritate să meargă la școală vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0-4 și cei aflați în ani terminali.

Din restul claselor, vor face ore online doar cei care nu încap în școli și în spațiile suplimentare cerute de la primărie.

Acolo unde orele se vor desfășura normal se vor muta băncile în așa fel încât să existe o distanță între ele de cel puțin un metru, iar în fiecare bancă va sta doar câte un elev.

Între schimburi se va face o aerisire de 30 de minute, iar în pauze de zece minute.

Pentru școala online achiziția celor 250.000 de tablete pentru copiii din mediile defavorizate este încă în derulare.

 

Tabletele vor ajunge la elevi la sfârșitul lunii, dacă nu vor exista contestații la licitație

 

Am solicitat luni Ministerului Educației un punct de vedere referitor la stadiul în care se află această achiziție și dacă tabletele vor ajunge la timp la elevi, dar nu am primit răspuns.

Vicepremierul Raluca Turcan anunța recent că tabletele vor ajunge la elevi dacă nu se vor depune contestații și semnarea contractului va avea loc la sfârșitul lunii august.

În țară sunt și comunități care s-au mobilizat și au cumpărat tablete din fonduri proprii.

Un exemplu este școala din comuna Ghiroda, de lângă Timișoara. Are 220 de elevi înscriși, iar din septembrie fiecare va primi câte o tabletă. 150 au fost cumpărate de primărie, iar restul de către școală.

Claudia este în clasa a VIII-a și mai are încă cinci frați care merg la școală. Pentru a fi prezenți la cursurile online împărțeau un laptop și două smartphone-uri.

Claudia Bolojan, elevă: ”Ne trezeam dimineața, o dată făceam eu, o dată făceau ceilalți și na, nu puteam fi prezenți la toate orele, dar am trecut cu bine".

Director Școala Gimnazială Ghiroda: ”Foarte greu a fost să susținem lecțiile online. De ce, pentru că la școala Ghiroda avem familii cu 9, 13, 16 copii și e foarte greu, au un singur telefon în familie. Prin rotație l-au dat la fiecare copil".

În județul Gorj însă, primarul unei localități s-a dus să vadă ce mai fac elevii cărora le-a dat tablete în primăvară. A găsit dispozitivele aproape distruse.

”- Ai spart-o. - El a spart-o. - Cum ai reușit? - Mi-a căzut din mână. - Și la școală cu ea te duci? - Nu, e spartă. - Și a doua? - Da".

 Elevii care vor primi tablete le vor înapoia la finalul anului școlar.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult