Cum putem avea grijă de noi în zilele de foc. Ce trebuie evitat și ce alimente sunt benefice
Pe cod roșu de arșiță, hidratați-vă și evitați băuturile alcoolice, cafeaua și energizantele. Sunt recomandările medicilor care ne sfătuiesc să avem mare grijă în aceste zile de foc.
Corpul nostru nu este obișnuit cu asemenea temperaturi, așa că în această perioadă e foarte important ce mâncăm și ce lichide consumăm. Și somnul joacă un rol foarte important.
Evitați consumul băuturilor alcoolice și a energizantelor și beți cafea cu măsură. Folosiți creme de protecție solară și beți cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Evitați ieșirile în aer liber în intervalul 11-18, iar dacă totuși aveți drumuri de făcut, acoperiți-vă capul cu o pălărie sau o șapcă.
Radu Țincu, medic primar toxicologie: „În cazul expunerilor organismului la temperaturi extreme poate să apară o complicație extrem de gravă numită șoc termic. Reprezintă incapacitatea organismului de a mai gestiona această supraîncălzire și este caracterizată printr-o creștere a temperaturii de până la 40 de grade și cu disfuncție musculară, cu riscul de apariție a convulsiilor. Este necesară scăderea rapidă a temperaturii corpului, în alte condiții această complicație poate fi fatală”.
Aveți grijă și la alimentație.
Dan Anton Enculescu, medic primar: „Să nu mâncăm fripturi, grăsimi, să consumăm fructe de sezon, iar diabeticii - citrice”.
Medicii de la Institului Marius Nasta vin cu recomandări și pentru un somn bun în timpul codului roșu.
Cum putem dormi bine pe timp de caniculă
Evitați somnul de prânz, care poate accentua insomnia. Îmbrăcați-vă cu haine lejere, care să permită absorbția transpirației. De asemenea, păstrați o temperatură optimă în dormitor.
Dacă nu aveți ventilator, puteți umple o sticlă cu apă rece, înghețată, care să scadă temperatura patului sau puteți purta șosete umede, care să scadă temperatura corpului.
Temperatura corpului nostru scade ușor cu o oră sau două înainte de culcare, iar acest lucru ne ajută să dormim mai ușor și să avem un somn mai profund.
Când este foarte cald ne este afectat somnul cu vise, cel care ne ajută să resetăm organismul pentru o nouă zi și care ajută la întărirea sistemului imunitar și procesarea amintirilor și emoțiilor. Cei de la Institutul Marius Nasta spun, de asemenea, că o temperatură ridicată crește atât frecvența respiratorie, cât și pe cea cardiacă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: canicula, sfaturi, marius nasta, myimpact,
Dată publicare:
13-07-2024 18:03