Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza hârtiei pentru ambalaje și cărți se adâncește. Tipografiile și fabricile de profil, în pericol

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza hârtiei pentru ambalaje și cărți ia amploare și pune în pericol tipografiile și fabricile de profil. Materia primă se găsește tot mai greu și este mai scumpă, după ce furnizorii din Rusia au fost eliminați de pe piața europeană.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Cum cererea este mare, comercianții au crescut prețurile chiar și de trei ori.

O fabrică de ambalaje din Iași cumpără de la companii din Rusia aproape 40% din hârtie pentru producția de pungi. Odată cu izbucnirea războiului, toate contractele cu rușii au picat. Nu a mai ajuns în România nici măcar hârtia deja comandată.

Tiberiu Stoian, directorul unei fabrici de hârtie: „Exact în momentul ăsta, avem undeva prin Ucraina niște garnituri de tren cu o cantitate de 260 de tone de hârtie. Care nu știm dacă vor mai ajunge în România. Mai în glumă, mai în serios, stăm cu banii în mână și nu avem de unde să cumpărăm materie primă”.

Ca să suplinească pierderile, unii s-au orientat spre producătorii de hârtie din Europa, însă și aici s-au lovit de probleme. Cererea e uriașă și, din cauza cheltuielilor mari, legate în special de criza energetică, unele fabrici europene mari de hârtie au luat decizia de a-și opri temporar producția.

Citește și
Criză de hârtie în România din cauza exploziei livrărilor la domiciliu. Au apărut ambalajele reutilizabile
Criză de hârtie în România din cauza exploziei livrărilor la domiciliu. Au apărut ambalajele reutilizabile

Toate acestea se traduc în ambalaje mai scumpe cu 15, chiar 20%.

În acest moment, o pungă de hârtie, de pildă, pleacă din fabrică cu prețul de 80 de bani. Din cauza crizei cu care se confruntă acest sector, producătorii estimează că în perioada următoare vor urca prețul până la un leu sau poate chiar mai mult.

Vorbim de costul de producție, fără TVA. În acest context, sunt tot mai multe restaurante care fac livrări la domiciliu și care le impun clienților automat și un cost suplimentar pentru ambalaj.

Descoperite au rămas și tipografiile, care abia reusesc să mai faca rost de hârtie pentru cărți și reviste. Dacă reușesc, o cumpără la prețuri record.

George Horeangă, directorul executiv al unei tipografii: „Totul e la nivel de euro, totul trebuie plătit, mai nou, foarte repede după achiziție. Sunt scumpe, unele sortimente nici nu se găsesc. Putem vorbi, dacă e să dăm cifre, chiar de 300% față de acum 12 luni, o creștere pentru unele sortimente”.

Dan Bacalum, managerul unei tipografii: „România importă o cantitate foarte importantă de hârtie de ziar din Rusia. Deci ne putem aștepta la o trecere probabil definitivă în online a unor publicații care încă apar pe hârtie. În ceea ce privește cartea, ne putem aștepta la termene de livrare din ce în ce mai mari și la creșteri de prețuri”.

În acest context, o soluție este reciclarea. Potrivit firmelor de profil, hârtia și cartonul sunt cele mai reciclate deșeuri în țara noastră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult