Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coșmarul fermierilor români. An bun pentru legume, dar nu au cui să le vândă: O să renunț, o să le distrug

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost un an bun pentru legumele românești, însă paradoxal, tone de ardei, roșii și castraveți, zac abandonate în solarii și pe câmpuri.

Fermierii se plâng că nu au unde să își vândă marfa, așa că nu se mai ostenesc să o culeagă. La castraveți, de exemplu, avem supraproducție, degeaba. În aceleași timp, fermierii nu au depozite de unde marii comercianți sau fabricile să se poată aproviziona.

Tone de castraveți putrezesc într-un solar din județul Giurgiu. Fermierul a încetat să mai ude plantele acum o lună, după ce și-a dat seama că muncește în zadar. A coborât prețul la 30 de bani pe kilogram, însă nici așa nu a găsit destui clienți.

Petrică Bolocan: “Castraveții sunt, uitați! Îi aruncăm, deci pur și simplu. Să vină domnul ministru să își ia el două găleți de castraveți, ii dăm degeaba. Fasolea am scos-o din pământ, s-a uscat, tot așa, am lăsat-o să se usuce”.

Și roșiile unui fermier din județul Olt, la care a trudit mai bine de trei luni, vor rămâne neculese.

Citește și
alimente
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată

Ionuț Răducu: “Deja am renunțat la ele. Nu pot să stau, să pierd timp să le culeg, să merg să le vând și să stau câte două-trei zile să mă rog să mi le cumpere. O să renunț, o să le distrug. Nu cumpără nimeni roșia, nici cu un leu. Aș da-o și cu un leu, dar nu mi-o cumpără. Uitați ce roșii”.

Sute de kilograme de legume aruncă și cei care vând în fața porții. Oamenii nu se mai opresc să cumpere așa că marfa li se strică pe tarabe.

“49 de lei, nici 50 de lei. Și e ora 3. Nici 50 de lei. S-au fiert și astea aici de căldură, nu mai știm ce să le mai facem. Dacă nu reușim să o vindem, la groapă, cum aruncă toată lumea”, a spus un vânzător.

Multe dintre produse ajung să fie aruncate pentru că România nu are un sistem de depozitare pentru legume și fructe, pus la dispoziție de autorități, așa cum se întâmplă în alte state. De aici, mult mai ușor marfa ar putea ajunge în centrele comerciale sau la fabrici, care au nevoie de cantități mari și în flux continuu.

Vlad Macovei, președintele Asociației Forță Fermierilor: “În planul național de redresare și reziliența era trecută în prima faza o investiție de sute de milioane de euro în aceste 8 depozite regionale, astfel încât fermierii să poată duce marfă acolo. Investiția respectivă a dispărut”.

Pe de altă parte, fermierii români, după cum atrage atenția Comisia Europeană nu funcționează în asociații care i-ar ajuta să-și vândă marfă mai ușor, situație confimată de cei care s-au unit deja.

Anca Marcu, Cooperativă Agricolă Lunca Someșului Mic: “La un an după înființarea cooperativei au început să lucreze cu retailerii. Se vinde totul, se vinde toată marfă fermierilor cooperatori în supermarket”.

În vreme ce legumele românești ajung la gunoi aproape în fiecare an, România importă legume de sute de milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult