Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Controale la firmele de deratizare şi dezinsecţie, după tragedia din "blocul morţii"

Un număr de 345 de firme care desfăşoară operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor au fost verificate de poliţişti.

Acțiunea vine după ce la Timişoara trei persoane au murit după o acţiune de deratizare în blocul în care locuiau. În urma controalelor, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, 34 de persoane fiind cercetate, şi au fost confiscate 164,4 kg. şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum şi 707 kg. şi 293 de litri de substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

„Peste 850 kg. şi 1.300 de litri de produse de protecţie a plantelor şi substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare au fost ridicate în urma unei acţiuni de verificare a activităţilor operatorilor economice înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu astfel de substanţe”, anunţă Poliţia Română, precizând că poliţiştii desfăşoară, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi al substanţelor utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Acţiunea se desfăşoară în scopul creşterii siguranţei cetăţeanului, protejării vieţii şi integrităţii coporale ale oamenilor, prin verificarea activităţilor societăţilor comerciale şi persoanelor fizice care efectuează operaţiuni în aceste domenii, a modului de autorizare la organele competente şi a respectării legislaţiei aferente, transmite News.ro.

„În perioada 21 noiembrie – 6 decembrie 2019, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au efectuat verificări şi controale la 345 de agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor. În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, dintre care 29 de infracţini prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 8 sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanţe toxice), 3 la Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi 13 infracţiuni la alte acte normative. Au fost dispuse măsuri de cercetare a 34 de persoane care sunt bănuite că, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni”, conform poliţiştilor.

Citește și
pensionar timisoara
Întâmplare incredibilă în cazul "blocului morţii". Cum a supravieţuit un pensionar

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 164,4 kg. şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum şi 707 kg. şi 293 de litri de substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituţiile participante la acţiune 134 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 267.600 de lei.

Astfel de activităţi au fost desfăşurate şi în primul trimestru al anului 2019, urmând ca ele să se desfăşoară şi în perioada următoare.

Poliţia dă ca exemplu cazul unei societăţi comerciale din municipiul Galaţi, unde s-a constatat că în cadrul societăţii sunt deţinuţi ilegal, în vederea comercializării, 200 de litri de substanţă Formaldehidă, clasificată ca fiind toxică.

Directorul societăţii este cercetat pentru trafic de produse şi substanţe toxice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult