Ce s-a întâmplat cu primii pacienți de la noi care au primit un stimulator cardiac fără fir, ultraperformant

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primii pacienți din țara noastră care au primit unul dintre cele mai performante stimulatoare cardiace, fără fir, au revenit la controale.

Nu au avut complicații, se simt excelent și sunt recunoscători pentru inovația medicală.

Aceste dispozitive revoluționare sunt introduse direct în inimă, elimină nevoia de sonde și reduc semnificativ riscurile asociate cu aparatele convenționale.

Primele intervenții au fost realizate de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca în urmă cu doi ani.

Maria Onacă are 72 de ani și a fost diagnosticată cu diabet în urmă cu trei decenii. Între timp, a ajuns să sufere de insuficiență renală cronică, dar şi inima i-a fost afectată. Acum un an, starea ei s-a agravat, iar medicii din Cluj-Napoca au decis să îi implanteze un stimulator cardiac ultraperformant, fără fir.

Maria Onacă, pacientă: „Eram foarte umflată, nu puteam să umblu, nu puteam să mănânc. Sunt foarte mulțumită, nu am probleme, nu mai fac tensiune, nu mai iau tablete de tensiune.”

Citește și
barbat cazut cazino
Un bărbat a făcut stop cardiac după ce a câștigat peste trei milioane de euro la cazino. Momentul a fost filmat | VIDEO

Cu o inimă care cu greu mai rezistă, Ionel Cociș, în vârstă de 80 de ani, a fost unul dintre primii pacienți care au primit un astfel de dispozitiv

Ionel Cociș, pacient: „Foarte bine mă simt. Zici că nici nu-l am. Atât de finuț e.”

Viorica Loza, fiica pacientului: „Înainte avea fibrilații repetate, dese, și acum de când are stimulatorul acesta chiar deloc. E foarte bine cu el.”

Un stimulator convențional este format din aparatul propriu-zis, care stă într-un buzunar sub piele, și o sondă, care transmite impulsuri inimii. În cazul acestui dispozitiv, riscul de a ajunge la diferite complicaţii este mare.

„Acesta este stimulatorul cardiac fără sondă. Sunt niște ancore care se introduc în mușchiul inimii și el rămâne ancorat acolo.”

Stimulatorul cardiac fără fir este mai mic decât o agrafă de birou.

Conferențiar universitar dr. Horia Roșianu, șeful secției de Cardiologie I, Institutul Inimii din Cluj-Napoca: „Fiind introdus direct în inimă, nu are riscul infectării sau ruperii sondei și nu are nicio treabă cu un buzunar subcutanat, pentru că el stă direct în inimă. În general sunt pacienți vârstnici, pacienți care au în primul și în primul rând indicație de implantare de stimulator cardiac.”

Până acum, 26 de pacienți au primit un asemenea aparat în România. Intervenţiile au fost realizate în Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

Un dispozitiv costă 7.000 de euro, iar bateria rezistă cel puțin zece ani, spun specialiștii.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult