Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât costă carnea de miel cu o lună înainte de Paște. Avem cele mai mari prețuri din UE

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o lună înainte de Paște, mulți ciobani spun că nu au clienți pentru mieii pe care vor să îi vândă. Prețul la stână este la fel ca în magazine - 45 de lei kilogramul.

Oricum, scumpirea cărnii înainte de Paște a devenit un obicei, deși România este al doilea crescător de ovine din Europa. Nu-i de mirare că unele restaurante preferă să includă în meniu miel de import, care a ajuns să coste aproape la fel și este disponibil tot anul.

Un crescător din județul Bihor spune că a fost un an cu noroc… până acum. Pentru cei o 1.000 de miei nu s-a înscris deocamdată niciun client.

Reporter: „Aveți comenzi deja?” Alexandru Ciocaș, crescător: „Niciuna! Încă nu m-au contactat.”

Fermierul speră să ia 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat. Acesta e însă prețul la care găsim deja carcasă în piețe. În magazin, bucăţile de miel sunt între 50 și 70 de lei kilogramul.

România a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la carnea de miel și de ied din Uniunea Europeană, dar n-a fost întotdeauna așa. Valorile de la începutul lui 2019 erau apropiate de media europeană și cât plăteau, pe aceleași produse, bulgarii și nemții, țări cu niveluri de consum mai ridicate decât la noi. În acelaşi an, avem un prag de creștere a prețului în februarie-martie, cu o lună și ceva înainte de sărbători. Și e evident că această ajustare a devenit tradiţie. Se repetă aici în 2020 și în 2021, dar cea mai spectaculoasă scumpire a fost anul trecut pe vremea aceasta. De fiecare dată, curba are un regres aproape insesizabil, așa că mielul costă acum dublu, față de momentul inițial. În condiţiile, în care România este al doilea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, după Spania.

În prezent, românii mănâncă, în medie, trei kilograme de carne de oaie și miel pe an, de trei-patru ori mai puțin decât popoarele orientale. Nu-i de mirare că magazinele cu specific turcesc, arăbesc sau iranian sunt singurele cu vânzări constante.

Costel Nechita, măcelar: „Avem perioade când, practic, la sfârșitul săptămânii rămânem fără miel. Piept de miel fără os, pulpe de față, de spate, ficat, organe... Miel din România, din Sibiu. Deci nu e miel din import.”

Însă, pe piața noastră există și miel din Danemarca, Noua Zeelandă, Olanda și Spania. Restaurantele aduc, congelate, cotlete, pastramă și mușchiuleț premium. Pe acestea, clienții nu le găsesc la fermierii români decât primăvara. Prețul cărnii tranșate este între 50 și 65 de lei pe kilogram.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult