Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bogdan Chirițoiu vrea verificări „riguroase” pe piața suplimentelor alimentare. Sunt mai bine vândute decât medicamentele

Suplimentele alimentare sunt preferate de români față de medicamente, a constatat președintele Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu vrea „o verificare mai riguroasă pe această zonă” pentru a vedea dacă sunt benefice.

Așa, autoritățile s-ar asigura că într-adevăr aduc beneficii celor care le folosesc, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la Sinaia, citat de Agerpres.

„Anul trecut am terminat un studiu privind suplimentele alimentare. Este studiu, deci e doar recomandare. Încercăm să discutăm în Ministerul Sănătăţii să vedem ce părere au ei. În esenţă, cu ce rămân eu din acest studiu, este că s-ar justifica o mai puternică reglementare sau o verificare a utilităţilor. Îngrijorarea mea este că populaţia cheltuie foarte mulţi bani pe nişte produse care au beneficii discutabile şi atunci ar merita, cum la medicamente aţi văzut cât de riguroasă e verificarea, ar avea sens să avem o verificare mai riguroasă şi pe zona de suplimente alimentare, să ne asigurăm că într-adevăr aduc beneficii celor care le folosesc", a afirmat Chiriţoiu, la seminarul "Concurenţa în domeniul farmaceutic", organizat de autoritatea de concurenţă.

Bogdan Chirițoiu a subliniat că piaţa suplimentelor a crescut foarte repede.

„Populaţia s-ar putea să plătească mai mulţi bani pe suplimente alimentare decât dă pe medicamente, deci efortul pentru o familie să fie mai mare pe suplimente decât este pe medicamente, şi ar fi păcat să dea atâţia bani pe nişte lucruri cu o utilitate, repet, scăzută", a susţinut şeful Consiliului Concurenţei.

Citește și
vitamina d
De ce avem nevoie de suplimente de vitamină D și când e soare. Medicii vin cu explicații
Suplimentele au „bătut” medicamentele la vânzări

Prezent la seminar, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a precizat că, din estimări, reiese că piaţa suplimentelor alimentare "ar fi comparabilă cu piaţa genericelor plus a OTC-urilor la un loc, spre 1,3 - 1,4 miliarde" (de euro - n. r.).

Potrivit raportului preliminar privind studiul iniţiat pentru cunoaşterea pieţelor de producţie şi de comercializare a medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare, publicat de Consiliul Concurenţei, piaţa medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare este, în România, în continuă dezvoltare. Trendul ascendent al vânzărilor înregistrate reflectă, pe de-o parte, interesul privind întreţinerea sănătăţii pe termen lung şi grija faţă de sănătatea proprie şi a familiei, iar, pe de altă parte, interesul producătorilor în a dezvolta strategii de business corespunzătoare nevoilor consumatorilor, axate pe diversificarea gamei de produse disponibile, dezvoltarea unor produse noi şi creşterea calităţii acestora.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult