Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Au apărut fraudele online în care se folosește imaginea companiei Hidroelectrica. Cum procedează escrocii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Și succesul companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori București, una dintre cele mai mari listări din lume anul acesta, a dat naștere unui nou tip de înșelătorie.

Pe rețelele sociale apar multe reclame false pentru investiții în acțiuni. În alte cazuri, victimele sunt contactate direct de escroci, care pot folosi și imaginea altor mari companii. Primul semnal de alarmă este promisiunea unor câștiguri rapide, spun specialiștii. Mulți oameni au pierdut bani buni, astfel că la poliție au ajuns sute de plângeri.

Rețeta înșelătoriei este aceeași: păgubiţii cad în capcana unor promisiuni de câștiguri mari, care apar pe rețelele de socializare.

Într-o astfel de reclamă se promit 9.500 de lei pe lună, investind doar 1.200.

Alteori, victimele sunt contactate prin mesaje. Infractorii se folosesc de multe ori chiar de succesul listării la bursă a companiei Hidroelectrica sau de imaginea altor companii, precum Transgaz sau Transelectrica.

Citește și
hidroelectrica
Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie controlată de stat, în acest moment. Ce profit net a avut în primul semestru

Dacă oamenii sunt de acord să își dea datele de contact, li se explică și cum să trimită bani pentru presupusele investiții. După ce realizează că au pierdut banii, mulți ajung la poliție. Este şi cazul unei femei de 61 de ani din Iași, care a sunat la 112 după ce i-au dispărut 20.000 de lei din cont. Femeia instalase o aplicație în telefon la recomandarea unei persoane, care i-a promis că va câștiga bani din acțiuni la Hidroelectrica.

Florin Zaborilă, inspector Compartimentul de Investigare a Infracțiunilor Informatice IPJ Iași:

„Persoanele spun că nu se pricep să primească și să transmită mai departe sume de bani, pe care le furnizează autorii, din acest moment autorii își prezintă suportul tehnic şi le solicită să instaleze anumite aplicații de control la distanță”.

Din acest moment, infractorii pot avea acces la informații sensibile, conturi bancare și pot face chiar tranzacții.

Alexandru Angheluș, expert în securitate cibernetică: „Vorbim de două aplicații care pot controla dispozitivul. Când acceptam să instalăm aşa ceva, deja aceștia au acces total și noi nu ne dăm seama. Vor continua să aibă acces în dispozitivul victimei și după discuție.”

În alte cazuri, oamenii au fost puși să transforme banii în criptomonede, lucru care ar trebui de la început să dea de bănuit.

Lucian Isac, reprezentantul unei companii de brokeraj: „Când un câștig vi se pare prea bun, când o ofertă vi se pare prea bună, să fiți suspicioși. Este bine să verificați dacă respectiva persoană este autorizată, nu la primul om care vă sună sau vă contează folosind diferite tehnologii să dați curs la astfel de inițiative.”

Dacă vreți să faceți investiții și să aveți câștiguri reale, documentați-vă bine înainte, alegeți în primul rând un broker autorizat și informați-vă din surse oficiale, cum ar fi site-ul Bursei de Valori București sau cel al Autorității de Supraveghere Financiară. Nu transmiteți date personale sau informații bancare unor persoane neverificate sau platforme care promit câștiguri nerealiste.

Pentru că numărul tentativelor de fraudă este foarte mare, reprezentanții companiei Hidroelectrica, a cărei imagine este cel mai des folosită, au depus deja plângeri la Parchet.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult