Arome de toamnă la Baia Mare. Sărbătoarea Castanelor a ajuns la cea de-a 28-a ediție
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă în alți ani pe tarabele comercianților se găseau doar castane de import, anul acesta sunt și fructe autohtone. Nu multe, pentru că nu s-au copt încă.
100 de grame de castane prăjite se vând cu 10 lei, iar cele crude cu 40-50 de lei kilogramul.
Cum anul acesta sărbătoarea a fost organizată mai repede, castanele n-au apucat să se coacă. Abia peste 1-2 săptămâni vor da în pârg.
Comerciant: „E destul de rece și timpul n-a fost plăcut pentru ele și nu s-au dezvoltat. Noi avem și de la noi, dar am luat din import”.
Comerciant: „E prea devreme pentru ele și nu sunt coapte suficient. Față de alți ani e ok ca și cantitate, dar nu au ajuns la maturitate. E afacere de familie. Sunt castane românești”.
Cancerul scoarțeiÎn ultimii opt ani, specialiștii Ocolului Silvic Baia Mare au tratat castanii de pe cele aproape 80 de hectare de cancerul scoarței, o ciupercă ce a uscat aproape toți arborii. După tratamente, mai bine de jumătate au început să-și revină.
Nicolae Pop, inginer Ocolul Silvic Baia Mare: „Se observă o evoluție foarte bună a tratamentului. Castanul este un simbol al orașului și trebuie salvat".
Bucate tradiționaleDe la târg nu au lipsit nici bucatele tradiționale, așa că oaspeții au apărut în scurt timp.
Comerciant: „Avem mâncare tradițională, pastramă de berbecuț, mămăliguță făcută în două straturi cu brânză și jumări, șorici de porc, cârnăciori, de toate".
Comerciant: „Am venit de la Timișoara la Baia Mare cu gogoșele cu diverse arome, caramel, fructe, cu ciocolată foarte bună. Mai avem și clătite".
Pe seară, oamenii s-au adunat în număr și mai mare în fața scenelor.
Sărbătoarea Castanelor se încheie luni.