Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Armata Română va investi 300 de milioane de dolari în drone. Cum vor fi folosite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Armata Română se pregătește să investească peste 300 de milioane de dolari în drone care vor supraveghea frontiera, spațiul maritim, ori vor fi folosite în misiuni de culegere de informații.

Cel puțin doi jucători de pe piața mondială - o companie israeliană și una franceză - încearcă să câștige contractul cu Ministerul Apărării.

Dotarerea cu drone speciale a fost deja aprobată în Parlamentul României, pentru că este un contract mai mare de o sută de milioane de euro.

Armata intenționează să cumpere nu mai puțin de 7 sisteme UAV - adică vehicule aeriene fară pilot împreună cu centrele de comandă aferente.

Prima ofertă a venit de la compania Israeliană Elbit, care intenționează să producă echipamentele în România, așa cum s-a întâmplat în cazul transportoarelor blindate Piranha 5.

Citește și
„Atacul” dronelor, la ILike IT. Care este preferata Iuliei Ionescu
„Atacul” dronelor, la iLikeIT. Care este preferata Iuliei Ionescu

Dronele hermes 450 cântăresc puțin peste o jumătate de tonă și au autonomie de zbor de până la 30 de ore, iar echipamentele optice oferă imagini de o fidelitate ridicată de la înălțimi amețitoare: de până la 5500 de metri. Ori aceste vehicule aeriene fară piloți pot fi folosite în misiune de recunoaștere sau chiar supraveghere atât a frontierei, cât și a spațiului maritim.

Cohen Assaf, director UAS Elbit: „Vrem să îl aducem în România ca parte a cerințelor de apărare ale României. Este util în diverse misiuni: terestre, aeriene și maritime.”

Francezii de la Thales sunt gata să ne vândă Whatckeeper X, drone militare dezvoltate în Marea Britanie pe platformele israeliene hermes 450.

Cristian Sfichi, Thales România: „Au capacitatea de a monitoriza pe o rază de o sută de kilometri și de a face mai multe misiuni în același timp, de a pre;lucra informațiile și de a le transmite factorilor de decizie.”

Iar dronele de supraveghere israeliene nu sunt singurele echipamente militare de ultimă generație ce vor putea intra în posesia armatei române. De pilda, acest vehicul ușor blindat de producție americană dotat cu turela făcută tot aici la Măgurele va putea fi folosit în curând de forțele românești pentru operații speciale.

Pentru aceste vehicule tactice, armata română ar putea aloca peste 250 de milioane de lei. Deocamdată, însă, Ministerul Apărării Naționale analizează ofertele înainte de a decide cu cine semnează contractele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult