Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A murit Dumitru Radu Popescu, unul dintre cei mai mari scriitori ai României

Scriitorul, dramaturgul, scenaristul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a murit la vârsta de 87 de ani.  

"Acest înger trist... Azi, 2.01.23, ora 04.30, a părăsit această lume tristă acad. Dumitru Radu Popescu (D. R. P.) unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogăţit cu o operă monumentală, de o valoare excepţională: proză, teatru, poezie, critică literară. Şi-a trăit viaţa într-o desăvârşită onestitate. A fost un coleg şi un prieten ireproşabil. Durerea e prea mare şi cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, şi în acest loc, evocarea binemeritată. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-i dea liniştea de care atât de multă vreme a fost vitregit", a scris pe Facebook Radu F. Alexandru, potrivit News.

"Am avut onoarea să-l cunosc ca director al Editurii Academiei Române. În această calitate a promovat cultura şi ştiinţa la cel mai înalt nivel, marcând întreaga activitate a instituţiei prin ţinuta sa intelectuală. Îi ramân recunoscător pentru sprijinul acordat în editarea a doua ediţii ale Tratatului de Chirurgie precum şi a altor lucrari de specialitate. Dumnezeu să-l odihnească!", a transmis prof. dr. Irinel Popescu.

A câștigat de cinci ori Premiul Uniunii Scriitorilor

Dumitru Radu Popescu s-a născut la 18 august 1935, în judeţul Bihor. A urmat cursurile liceului în Oradea, iar în 1953 a devenit student la Medicină, în Cluj-Napoca, pe care a abandonat-o în anul trei pentru a deveni corector la revista „Steaua din Cluj”. În paralel, Dumitru Radu Popescu s-a înscris la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii din Cluj-Napoca, pe care a şi absolvit-o în anul 1961.

Citește și
vatican
Mii de credincioși s-au adunat la Vatican pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

În 1970, scriitorul a fost laureat cu Premiul Academiei Române. A câştigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România în anii 1964, 1969, 1974, 1977 şi 1980.

Cele mai cunoscute piese scrise de D.R. Popescu sunt: „Pasărea Shakespeare”, „Aceşti îngeri trişti” şi „Piticul din grădina de vară”. A scris romanele: „F” (1969), „Vânătoarea regală” (1973), „Cei doi din dreptul Tebei” (1973), „O bere pentru calul meu” (1974), „Ploile de dincolo de vreme” (1976) şi „Împăratul norilor” (1976).

A semnat scenariile unora dintre cele mai iubite filme românești

Unul dintre cei mai buni scenarişti, Dumitru Radu Popescu a semnat: "Un surâs în plină vară" (1964); "Balul de sâmbătă seara" (1968), în colaborare cu Geo Saizescu; "Prea mic pentru un război atât de mare" (1970); "Păcală" (1974) - în colaborare cu Geo Saizescu; "Duios Anastasia trecea" (1980); "Rochia albă de dantelă" (1989), regia Dan Piţa; "Triunghiul morţii" (1999) - dialoguri, în colaborare cu Sergiu Nicolaescu.

A fost membru supleant în CC al PCR între 1969 - 1989 şi deputat în Marea Adunare Naţională din 1975. Între 1982 şi 1990 a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor, iar din 2006 - director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult