Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Declarație comună, adoptată la summit. Iohannis: ”A fost o reuniune de succes”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Summitul "Iniţiativei celor Trei Mări" a continuat la Palatul Cotroceni cu o sesiune plenară dedicată domeniilor energiei, transporturilor şi interconexiunii digitale.

Sesiunea a fost moderată de preşedintele Klaus Iohannis.

Summit-ul celor Trei Mări a fost unul excelent în ciuda dificultăţilor de politică internă, a declarat șeful statului. El a calificat reuniunea de la Bucureşti ca fiind un succes.

"Mă bucur că am reuşit să avem un summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetăţenilor români şi al întregii regiuni a celor trei mări. Interesul pentru summit a fost demonstrat şi prin nivelul de reprezentare", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a amintit că a fost adoptată o declaraţie comună care stipulează principiile fundamentale care stau la baza Iniţiativei celor Trei Mări, dar şi a obiectivelor concrete atinse deja de summit.

Citește și
Klaus Iohannis, summitul celor 3 mari
Inițiativa celor Trei Mări. Iohannis: România are potențialul de a deveni o platformă energetică. Mesajul lui Junker

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Am avut prilejul să fiu gazda celui de-al 3 lea summit al Inițiativei celor Trei Mări și vreau să prezint rezultatele.

- Pot spune că a fost o reuniune de succes cu rezultate palpabile. Mă bucur că am avut un summit excelent în ciuda dificultăților noastre de politică internă, spre beneficiul românilor și a celor 3 regiuni ale celor trei mări. 8 președinți din cele 12 state participane.

- Totodată ne-a bucurat prezența invitaților speciali.

- La sfârșitul reuniunii de astăzi am adăugat și o declarație comună și obiectivele concrete. Avem acum o înțelegere comună, care sunt pro dezvoltare economică în regiune, pro Uniunea Europeană și pro trasatlantic.

- Trei domenii principale: transport, energie și digital.

- Următoarea ediție a summit-ului va avea loc în Slovenia.

Discursul președintelui Klaus Iohannis de la deschiderea Sesiunii plenare - ”An Initiative which delivers - key projects in energy, transport, digital interconnections. The 3SI as catalyst for the cohesion and convergence of the EU and for the strengthening of the transatlantic link”:

Iniţiativa celor Trei Mări poate întări dezvoltarea economică per total şi consolidarea Uniunii Europene, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.

"Iniţiativa celor Trei Mări poate întări dezvoltarea economică per total şi consolidarea Uniunii Europene la un moment la care ne pregătim pentru decizii importante cu privire la viitorul Uniunii. Abordarea României faţă de Iniţiativa celor Trei Mări derivă din fermul angajament faţă de Uniunea Europeană puternică, unită în sprijinul cetăţenilor săi. Este de asemenea parte din eforturile noastre constante de a elimina diviziunile artificiale de pe continent şi până pe ţărmurile Atlanticului", a declarat preşedintele Klaus Iohannis în cea de-a doua zi a Summit-ului "Iniţiativa celor Trei Mări".

Potrivit şefului statului, interconectivitatea trebuie pusă pe cel mai înalt punct de pe agenda de lucru pentru că răspunde nevoilor reale ale statelor participante de a umple decalajul dezvoltare faţă de ţările din Vestul Europei.

"De asemenea, există aşteptări şi cereri ale cetăţenilor noştri de a trăi într-un mediu mai prosper, mai securizat. În cadrul acestei iniţiative am hotărât să punem accentul pe transporturi, energie şi piaţa digitală. Am făcut bine pentru că, aşa cum arată proiectele alese, aici este cel mai înalt potenţial de a stimula promovarea interconectivităţii în aceste domenii, se poate stimula foarte mult creşterea economică precum şi fluxul de investiţii în regiune. Consider că este un potenţial pe care putem şi trebuie să-l exploatăm la maximum în strânsă colaborare cu partenerii din comunitatea euro-atlantică şi cu instituţiile financiare europene şi internaţionale", a spus preşedintele Iohannis.

El a subliniat că intrerconectivitatea sporită regională şi convergenţa economică vor contribui la o mai mare coeziune, coerenţă şi convergenţă a Uniunii Europene.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a susținut un discurs, în a doua zi a summit-ului.

Discursul lui Jean Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat, marţi, în deschiderea sesiunii plenare din cadrul summitului Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, că proiectele gândite în cadrul summitului vor fi sprijinite, că este avută în vedere dezvoltarea infrastructurii de transport, „mai ales în zona voastră”, şi a subliniat faptul că respectarea statului de drept este esenţială.

”Iniţiativa celor 3 Mări este pe linia Uniunii Europene”, a spus Juncker în deschidere. El a salutat prezenţa lui Rick Perry, secretarul de stat american pentru Energie, care „adaugă ce trebuie la eforturile noastre de dezvoltare”.

Şeful CE a vorbit în limbile engleză, germană şi franceză, subliniind că sunt limbi la fel de importante în Uniunea Europeană. „Trebuie să punem accent pe virtuţile cooperării, în sensul de a vorbi o limbă comună între est şi vest”.

„Vă sprijinim şi vă încurajăm să realizaţi noi linii de cooperare între est şi vest, cei doi plămâni ai Europei, între nord şi sud”, a mai spus Juncker. „Sprijinim toate iniţiativele şi ideile exprimate aici”.

El a vorbit despre infrastructură, a dat exemplu proiectul dintre Polonia şi Lituania: „El poate fi folosit ca model de legătură între ţări europene”.

La nivel de investiţii, Juncker a precizat că între Marea Adriatică şi Marea neagră vor fi investiţi 150 de miliarde de euro - „Corina Creţu răspunde de acest lucru” - dintre care 2,5 miliarde de euro sunt acordaţi pentru dezvoltarea infrastructurii, „mai ales în zona voastră”, dar şi în ceea ce priveşte alimentarea cu energie şi transportul gazelor naturale.

În încheiere, el a punctat că „respectarea statului de drept este esenţială. Investiţiile nu au sens dacă lipseşte respectul faţă de statul de drept”.

„Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală”, a mai spus Juncker.

În marja summitului, care a debutat luni, a fost organizată şi prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, cu participarea unor oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Forumul a fost deschis de preşedintele Klaus Iohannis, care a participat, ulterior, la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Totodată, la summit sunt reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială este, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult