Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei mii de rezerviști au primit ordin de chemare la unitățile militare. Sunt pregătiți în caz de mobilizare națională

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trei mii de militari în rezervă au primit ordin de chemare la unitățile militare din vestul țării. Rezerviștii au exersat trageri cu arma pentru că trebuie să fie pregătiți în caz de mobilizare națională.

Unora le-a fost greu să țină din nou o pușcă în mână, dar acțiunea a fost dusă la bun sfârșit. Aceste antrenamente sunt o rutină și au loc periodic, în mai multe zone din țară.

Aflați și la 30 de ani distanță de perioada petrecută în armată, unii rezerviști au fost mai stângaci. Uitaseră, de pildă, cum se ține în mână o armă.

Alții s-au obișnuit mai greu cu echipamentul.

Nici condiția fizică nu mai au ca la 20 de ani.

Rezervist: „Nu pot să zic că sunt în formă, dar e un lucru bun”.

Citește și
hacker
Exercițiu de apărare cibernetică NATO, în Estonia, în contextul războiului din Ucraina

Dar cu toate că mai stângaci sau cu emoții, exercițiul a fost dus la capăt. Iar unii au participat cu entuziasm.

Rezervist: „Din 89 nu am mai tras cu arma și am fost curios să văd dacă sunt tot aceleași arme, aceleași chestii. E un pic mai bine”.

Reporter: Ați reușit să loviți ținta?

Rezervist: „Da, de patru ori, cu patru gloanțe”.

3.000 de ordine de chemare au fost trimise, în județele Timiș și Caraș-Severin.

Reporter: În cazul unui conflict, credeți că suntem pregătiți?

Lucian Șlincu, militar în rezervă: „Nu, sincer, nu suntem. Ca tehnică, ce vedeți dumneavoastră aici, e doar ce-i mai fain”.

Rezerviștii au fost puși la curent și cu armele noi din dotarea Armatei Române. În caz de mobilizare, ei ar trebui să știe să le folosească.

Col. Nicu Virgil Florescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere Decebal: „Se revăd tehnici, tactici și proceduri, considerăm că asemenea activități sunt binevenite”.

Col. Mihai Băltățescu, directorul exercițiului Mobex TM-CS 23: „În discuțiile purtate cu aceștia, își manifestă interesul pentru ceea ce este nou. Este evident că mai au de lucrat în ceea ce privește pregătirea lor”.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, 90% dintre cei chemați au venit la ordin. Cei care nu se prezintă riscă o amendă de 1.000 de lei, iar cei care nu sunt apți medical să participe trebuie să anunțe. Astfel de acțiuni, spune MApN, sunt obișnuite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult