Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Regina Margrethe a-II-a Danemarcei a câștigat „Oscarul” danez pentru cel mai bun designer de costume

Regina Margrethe a-II-a Danemarcei, care a abdicat în ianuarie în favoarea fiului său Frederik, a câştigat sâmbătă echivalentul danez al Premiului Oscar pentru cel mai bun designer de costume, transmite AFP.  

Fostul monarh a fost recompensată cu un Premiu Robert pentru contribuţia sa la filmul Netflix "Ehrengard: The Art of Seduction", o adaptare după o carte a autoarei daneze Karen Blixen - cunoscută mai ales pentru memoriile sale "Out of Africa" - şi regizat de Bille August, unul dintre cei mai apreciaţi regizori danezi.

Regina, care a invocat probleme de sănătate la anunţarea abdicării sale surprinzătoare, în timpul discursului său anual de Anul Nou, nu a fost prezentă, sâmbătă, la ceremonia de premiere de la Copenhaga.

Producătorul filmului, Marcella Dichmann, a acceptat premiul în numele său.

Pe lângă îndatoririle sale regale, Margrethe a-II-a şi-a făcut un nume ca artistă, de-a lungul anilor. Ea este pictor şi ilustrator şi a lucrat de nenumărate ori ca scenografă şi costumieră pentru Baletul Regal Danez şi Teatrul Regal Danez.

Citește și
iarna europa
Iarna lovește centrul și nordul Europei. Ministerul de Externe, avertisment pentru românii care călătoresc în Occident

Regina a conceput, de asemenea, decorurile pentru "Ehrengard: The Art of Seduction", fiind de asemenea nominalizată la un Premiu Robert la această categorie.

Foarte populară în Danemarca, Margrethe a studiat la Cambridge, în Anglia şi la Sorbona, în Paris şi vorbeşte fluent limbile engleză, franceză, germană şi suedeză.

Ea a tradus, de asemenea, piese de teatru, inclusiv "Tous les hommes sont mortels" de Simone de Beauvoir, împreună cu soţul său de origine franceză, prinţul consort Henrik, sub pseudonim.

Totodată, ea a ilustrat mai multe cărţi, inclusiv o ediţie daneză din 2002 a "Stăpânului inelelor" de J.R.R. Tolkien, iar picturile sale au fost expuse în muzee şi galerii din Danemarca şi din străinătate.

Regina Margrethe a-II-a Danemarcei a suferit o intervenţie chirurgicală la spate anul trecut şi şi-a anunţat abdicarea în discursul ei de Anul Nou după o domnie de 52 de ani. După ce a semnat declaraţia oficială de abdicare, la 14 ianuarie, fiul ei cel mare, Frederik, în vârstă de 55 de ani, a devenit noul şef de stat din Danemarca. Ea şi-a păstrat titlul de regină după abdicare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult