(P) Șase recomandări pentru a preveni apariția hemoroizilor
O sursă de disconfort și durere, boala hemoroidală poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri corecte, care țin de stilul de viață. Descoperă în cele ce urmează ce sunt hemoroizii, care sunt cauzele acestora, precum și o serie de recomandări simple, dar practice pentru a preveni apariția lor.
Ce sunt hemoroizii?Dacă încă nu ai aflat ce sunt hemoroizii, trebuie să știi că aceștia sunt vase de sânge inflamate, situate în zona rectală sau anală, care pot provoca mâncărime, durere și disconfort. In funcție de localizarea lor, hemoroizii pot fi de două tipuri: interni și externi, iar severitatea lor poate varia. Hemoroizii interni se dezvoltă în interiorul rectului fără a fi vizibili, dacă aceștia sunt intr-un stadiu incipient, în timp ce hemoroizii externi se formează sub pielea din jurul anusului și pot fi simțiți sau văzuți ca niște proeminențe. Tratamentele în cazul bolii hemoroidale variază în funcție de severitatea ei, de la remedii practice precum băi calde de șezut, la folosirea de crema hemoroizi sau alte tratamente topice, până la diverse intervenții care presupun măsuri chirurgicale.
Pot fi preveniți hemoroizii?Este adevărat că sunt persoane care pot avea o predispoziție genetică pentru dezvoltarea hemoroizilor. Totuși, există mai multe măsuri preventive, care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boala hemoroidală. Prin includerea acestor recomandări în stilul tău de viață, poți menține sănătatea sistemului tău colorectal și poți reduce la minimum riscul de a dezvolta hemoroizi.
Mănâncă alimente bogate în fibre!O dietă bogată în fibre joacă un rol vital în prevenirea bolii hemoroidale. Fibrele adaugă volum scaunului, făcându-l mai ușor de evacuat. Include zilnic în dietă alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele. Este recomandat să integrezi în alimentația zilnică cel puțin 25-30 de grame de fibre, pentru a susține un tranzit intestinal regulat și pentru a preveni constipația.
Hidratează-te adecvat!Este esențial să bei o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei, pentru menținerea scaunelor moi. Încearcă să consumi zilnic cel puțin opt pahare de apă sau alte lichide hidratante. Ține cont de faptul că alcoolul și cafeaua pot deshidrata organismul. În schimb, în afară de apă, ceaiuri ori limonade neîndulcite, poți consuma sucuri de fructe și legume, de preferat, fără zahăr adăugat, precum și ciorbe și supe ori compoturi. Hidratarea adecvată ajută la prevenirea constipației, susține tranzitul intestinal și reduce tensiunea în zona rectală.
Fă exerciții fizice în mod regulat!Activitățile fizice regulate promovează o digestie sănătoasă și previn constipația. Dacă nu îți place să faci sport, poți include în rutina zilnică mersul pe jos, în ritm mai alert, timp de o jumătate de oră. Poți practica exerciții fizice ușoare, precum joggingul, înotul sau yoga. Alege orice tip de activitate fizică îți place, important este să o practici regulat. Activitățile fizice stimulează mișcările intestinale, îmbunătățesc circulația sângelui și ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Fii precaut cu laxativele!Laxativele trebuie utilizate cu moderație și sub îndrumarea unui medic. Utilizarea prelungită sau excesivă a laxativelor poate duce la dependență și poate agrava simptomele bolii hemoroidale. Folosește laxative numai atunci când este necesar și optează pentru alternative naturale, cum ar fi suplimentele alimentare cu fibre.
Mergi la toaletă atunci când simți nevoia!Când simți nevoia să mergi la toaletă - este destul de probabil să se întâmple, de exemplu, după masă -, este important să reacționezi prompt. Dacă ai obiceiul să întârzii, pe termen lung, poate apărea constipația, care face ca scaunul să fie mai greu de evacuat și să crească riscul de apariție a bolii hemoroidale. Ascultă semnalele corpului tău și acordă prioritate mersului regulat la toaletă.
Evită să te forțezi!Dacă pui presiune excesivă asupra zonei rectale, va crește riscul de instalare a bolii hemoroidale. Pentru a preveni presiunea excesivă, evită să stai pe toaletă perioade prelungite. Dacă scaunul nu este evacuat ușor, fă o pauză și încearcă din nou mai târziu. Dacă este necesar, fă schimbări în dietă sau ia în considerare suplimentele cu fibre (ex. Casenfibra)
Prevenirea bolii hemoroidale este posibilă prin includerea unor strategii simple, dar eficiente în rutina ta zilnică. O dietă bogată în fibre, o hidratare adecvată și practicarea regulată a exercițiilor fizice se numără printre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru reducerea semnificativă a riscului de hemoroizi.