Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Delta Dunării: Ce poți face într-o vacanță petrecută în Deltă

Delta Dunării, cea mai mare zonă naturală umedă din Europa și totodată cea mai bine conservată deltă de pe continent, se numără de mult timp printre destinațiile favorite ale turiștilor.  

Acest loc unic are multe de oferit vizitatorilor, indiferent dacă își doresc relaxare în inima naturii, pescuit sau bird-watching, ori vor să afle cum este viața într-un sat tradițional lipovean. De aceea, turismul în Delta Dunării este într-o continuă dezvoltare, rezervația naturală fiind o alegere perfectă de concediu, pentru orice buget și preferințe.

Dacă nu ai vizitat încă Delta Dunării, îți prezentăm în continuare câteva informații interesante, care îți vor demonstra că merită să alegi și tu această destinație turistică.

Informații despre Delta Dunării

Delta Dunării este pe locul trei în lume ca diversitate a biosferei, adăpostind peste 1.700 de specii de plante și peste 3.400 de specii de animale. Din acest punct de vedere este întrecută numai de Marea Barieră de Corali din Australia și de Arhipelagul Galapagos din Ecuador. Zona reprezintă și un refugiu pentru numeroase păsări migratoare, în drumul lor între Africa și nordul Europei.

Delta, care se întinde pe o suprafață de 5.500 km pătrați, s-a format în decursul a 10.000 de ani și este în continuă extindere, în fiecare an acumulându-se aici aproximativ 65 de milioane de tone de aluviuni aduse de Dunăre. Rezervația deține numeroase recorduri, fiind nu doar cea mai mare zonă umedă din Europa, dar și cea mai joasă și cea mai tânără zonă de câmpie, cu o altitudine medie de 0,52 metri față de nivelul mării, potrivit site-ului oficial Romania Tourism.

Citește și
CFR
„Trenurile Soarelui” pornesc spre litoral. Cât vor parcurge pe drum turiștii din Arad, Oradea sau Cluj-Napoca
Principalele obiective turistice din Deltă

Dacă nu vrei să te limitezi la pescuit, plajă și plimbări cu barca pe canalele înguste și pitorești ale Deltei, printre nuferi și colonii de pelicani, poți vizita o serie de obiective turistice ușor accesibile.

●      Pădurile Letea și Caraorman sunt, probabil, cele mai cunoscute atracții turistice ale Deltei. Letea este celebră pentru aspectul ei tropical, datorat dunelor de nisip și lianelor, dar și pentru caii sălbatici care pot fi zăriți plimbându-se printre arbori. Accesul în pădurile Letea și Caraorman se poate face numai în compania unui ghid local autorizat.

●      Orașele Sulina și Chilia pot reprezenta destinații interesante pentru o excursie de o zi din Deltă. Aceste porturi maritime au o istorie bogată și prea puțin cunoscută, care merită să fie descoperită la pas. Cimitirul maritim din Sulina și vechiul Far, construit în anul 1878, sunt câteva dintre cele mai importante atracții turistice.

●      Satul și plaja Sfântu Gheorghe se numără printre cele mai populare destinații alese de turiștii care ajung în Deltă. Sfântu Gheorghe oferă și numeroase opțiuni de cazare, în case tradiționale puse la dispoziție de localnici sau în pensiuni care asigură condiții de lux, ideale chiar și pentru cei mai pretențioși vizitatori. Plaja este foarte apreciată de turiștii care vor să evite zonele aglomerate de pe litoral.

●      Satul de vacanță Gura Portiței este unul dintre cele mai pitorești locuri din Deltă, situat pe o limbă de nisip care separă Marea Neagră de Delta Dunării. Un fost sat pescăresc, Gura Portiței este acum o localitate modernă, ideală pentru un sejur de vis, în care turiștii se pot bucura în egală măsură de frumusețea mării și de farmecul inedit al Deltei.

Cele mai importante localități

În Delta Dunării te poți caza sau poți vizita mai multe localități tradiționale, care și-au păstrat farmecul local, oferind totodată servicii turistice moderne. Aici poți savura preparate lipovene pe bază de pește, bucurându-te din plin de ospitalitatea și priceperea localnicilor și poți experimenta, timp de câteva zile, cum se trăiește în Deltă. Iată care sunt cele mai importante localități:

●      Maliuc - este cel mai nou sat din Deltă, construit în 1950, când aici au fost puse bazele Stației Experimentale Stuf, concepută pentru cercetări stuficole, piscicole și silvice, abandonată însă după 20 de ani.

●      Crișan este un sat pescăresc pitoresc, ales ca destinație de sejur în special de turiștii amatori de pescuit sau de plimbări cu barca. Condițiile de cazare sunt foarte bune și se pot închiria bărci sau lotci pentru excursii pe lacurile și canalele din zonă. De aici se poate ajunge ușor la pădurea Caraorman sau la Mila 23.

●      Mila 23 este un sat tradițional lipovean, perfect pentru turiștii care își doresc un sejur liniștit. Numele localității provine de la măsurătorile făcute de inginerii englezi, care folosesc milele pentru a măsura lungimea Dunării, mila 0 fiind stabilită în Sulina. Astfel, satul se află la 23 de mile distanță de oraș. Mulți lipoveni din Mila 23 oferă cazare turiștilor în casele lor tradiționale, satul fiind o destinație preferată de turiștii veniți pentru a explora cât mai mult Delta. Datorită amplasării ideale, din această localitate se pot face numeroase excursii.

●      Murighiol este un sat pescăresc care a luat naștere în apropiere de ruinele anticului oraș roman Halmyris, situl arheologic fiind încă în plin proces de excavare. Spre deosebire de restul localităților din Deltă, unde se poate ajunge doar pe calea apei, cu barca, la Murighiol poți veni chiar și cu mașina personală, pentru că există o șosea care ajunge până în localitate, acesta fiind cel mai îndepărtat punct din Deltă cu acces rutier. Murighiol este și cea mai întinsă comună din România, include 7 sate și se întinde pe 800 de kilometri pătrați.

Cum poți ajunge în Delta Dunării

În Deltă poți ajunge cu mașina personală până la Tulcea sau Murighiol și apoi cu barca sau cu vaporașul până în localitatea aleasă pentru cazare. Dacă nu ai mașină, poți merge până la Tulcea cu trenul sau cu autocarul, iar din port poți alege transferul cu o șalupă rapidă sau un catamaran, care este mai accesibil ca preț, dar călătoria durează mai mult. O altă variantă este prin Murighiol, unde există curse de autocar sau microbuz, iar dacă vrei să scapi de grija transportului pe calea apei, te poți caza chiar în această localitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult