Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să învățăm eficient pentru examenele de Capacitate și Bacalaureat. Șase sfaturi utile pentru elevi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Una dintre problemele de care se lovesc elevii care se pregătesc acum de examene este lipsa unei metode eficiente de a studia materia, fără să obosească sau să se plictisească.

Mihaela Ștefan, expert în educație, are șase sfaturi simple și utile pentru cei aflați în pragul examenelor de Bac și Capacitate.

Mihaela Ștefan: Cuvântul cheie este echilibru, un echilibru între timpul dedicat învățării și timpul alocat odihnei, care poate însemna somn, ieșiri în natură, timp de calitate petrecut cu familia, timp petrecut cu prietenii. În general, odihnă activă.

1. Învățați mai ales în prima parte a zilei, departe de gadgeturi

Eficiența în învățare se realizează în genere în prima parte (a zilei), dimineața devreme, atunci când mintea este odihnită, atunci când capacitățile noastre de învățare sunt la cote maxime, și să speculeze acest avantaj, apoi să elimine factorii care să îi distragă de la învățare: dispozitivele media, social media, poate jocurile.

Citește și
Evaluare Națională 2021. Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română
Ce pică la Matematică la Evaluare Națională 2023. Subicte și bareme din anii trecuți de la Capacitate

2. Găsiți un spațiu pe care să-l folosiți doar pentru studiu

Apoi, inclusiv un spațiu de lucru propice. O atmosferă potrivită de învățare, care poate însemna ordinea de pe biroul de lucru, ordinea din cameră, aer proaspăt în cameră.

3. Pauzele mici și dese, cheia marilor succese

Este important să alternăm timpul de lucru cu pauze mici, pentru că nu putem învăța în continuu. Nu există așa ceva. Suntem practic ca un burete care absoarbe, dar la un moment dat va deveni suprasaturat, așa încât e nevoie să facem și mici pauze. Deci nu pauze foarte foarte lungi.

4. Alternați materia, folosiți scheme și sublinieri pe text

Putem aborda și mai multe discipline în aceeași zi. Chiar este recomandat. Depinde de stilul de învățare al fiecărui copil. Unii sunt poate pe inteligență matematică, alții pe inteligență vizuală, au nevoie să-și facă propriile scheme, propriile sublinieri.

5. Rămâneți disciplinați și motivați

Foarte importantă este relația cu familia și felul în care părinții îi ajută să gestioneze acest timp liber. Părinții știu foarte bine ce înseamnă un ritm de lucru susținut, să rămână motivați, să rămână încrezători în forțele proprii, să lucreze susținut, pentru că fără exercițiu, fără disciplină, fără repetare, nu se poate obține niciun rezultat.

Motivația vine și din interior. Atunci când vezi că poți, rămâi ancorat în în învățare și în sfera aceasta a motivației.

6. Puțină relaxare nu strică niciodată

Să mențină legătura permanentă cu prietenii și cu familia. Ieșirile în parc, în natură, călătoriile, înseamnă foarte mult pentru ei. Practic, să rămână ancorați în ritmul pe care l-au avut și înainte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult