Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Brânzeturi din coji de fructe și legume, soluția găsită de o echipă de studenți din Iași pentru a combate risipa alimentară

Românii sunt în topul european al risipei: aruncă deseori alimentele la gunoi, chiar dacă nu au expirat. În căutare de soluții, o echipă de studenți de la Iași a reușit să creeze brânzeturi noi cu ajutorul cojilor de fructe și legume.

Alături de ele, tinerii au folosit condimente inedite și plante bogate în nutrienți. Iar creațiile culinare au încântat și gustul și privirile celor care le-au încercat.

La prima vedere, bunătățile par proaspăt expuse într-un magazin de brânzeturi franțuzești. În realitate, sunt produse la Iași și conțin câteva ingrediente care, pentru mulți dintre noi, sunt doar resturi alimentare.

Pe lângă faptul că produsele prezentate ajută la combaterea risipei alimentare, sunt și sănătoase, spun studenții. Tudor George Plop, student Facultatea de Agricultură:„Încercăm să adăugăm... în acest caz, spirulină. Știm că spirulina este consumată de obicei de persoanele care doresc un stil de viață mai sănătos.” Șef lucrări Roxana Rațu, Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad"Iași: „Pe partea de subproduse am reintegrat coajă de ceapă roșie, coajă de morcov negru, coajă de morcov normal, coajă de roșie. Sunt produse care de regulă se aruncau, sunt produse care generează deșeuri, cantități de deșeuri foarte mari." Șef lucrări Dr. Marius Ciobanu, Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad": „Întotdeauna încercăm să reducem risipa alimentară. Și, mai mult decât atât, încercăm să valorificăm toate rezidurile care rămân în urma procesării." Și marile lanțuri de restaurante din HORECA încearcă să combată risipa alimentară. Bogdan Gurguță, bucătar: „Folosim cojile de legume, ba le uscăm să le facem o pudră, ba facem un pireu. În bucătărie nu se aruncă nimic și noi bucătării încercăm să respectăm cât mai mult această temă.” Potrivit Comisiei Europene, românii aruncă aproximativ cinci milioane de tone de mâncare în fiecare an. Asta ne clasează pe locul 9 în topul european al risipei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult