Toader, dispus să modifice 5 articole, magistrații și opoziția cer abrogarea întregii OUG7
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între ele se regăsesc cele referitoare la funcţiile de conducere din Ministerul Public, ce vor fi ocupate doar de procurori, chiar şi cu delegare. Între timp însă protestele continuă pentru că magistraţii cer abrogarea întregului act normativ adoptat zilele trecute.
Ministerul Justiţiei i-a prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă o nouă ordonanţa de urgenţă menită să modifice controversata OUG 7 prin care au fost schimbate din nou legile justiţiei.
Conţinutul noului act normativ nu a fost dat publicităţii însă Tudorel Toader i-a anunţat pe membrii secţiei de procurori din CSM că le va cere avizul. Dacă Tudorel Toader anunţa în urmă cu doar câteva zile că va fi abrogat un singur articol, cel referitor la accesul judecătorilor în funcţii cheie din ministerul public, acum pare să dispus să renunţe şi la alte patru articole controversate. Între ele cel referitor la delegarea în funcţie a şefilor din Ministerul Public, pe care îi numeşte Preşedintele României şi cel referitor la excluderea magistraţilor din profesie doar pe baza criteriului bunei reputaţii.
Insuficient, susţine opoziţia care, la fel ca magistraţii, solicită abrogarea întregii Ordonanţe. Iar liberalii au cerut adunării parlamentare a Consiliului Europei să sesizeze grupul statelor de luptă împotriva corupţiei - GRECO, aşa cum a făcut-o şi în alte rânduri când puterea a modificat legile justiţiei.
Alina Gorghiu: ”Dăncilă să îşi dea demisia şi să abroge OUG7.”
GRECO poate emite un set de recomandări, care, aşadar, nu sunt obligatorii pentru Guvernul sau Parlamentul de la Bucureşti, dar nerespectarea lor ar putea afecta raportul de ţară legat de mecanismul şi cooperare şi verificare.
Până atunci însă, magistraţii continuă să protesteze. Unele instanțe judecă doar dosarele urgente, iar procurorii fac pauză în anchete în timpul zilei şi se alătura protestelor publice. La Palatul de Justiţie din Capitală, au protestat în tăcere zeci de judecători şi procurori. Gestul lor a fost aplaudat de câţiva protestatari. Înainte să iasă la proteste pe treptele Palatului de Justiţie, mulţi procurori şi judecători se aflau în sălile de judecată, în pline dezbateri judiciare. Chiar şi aşa au găsit înţelegere printre justiţiabili şi au amânat judecata ca să atragă atenţia guvernului că România are nevoie de o justiţie normală şi nu de un sistem judiciar supus unor presiuni politice. Proteste similare au avut loc în toată ţara.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!