Judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București intră în grevă. Ce nemulțumiri au
Your browser doesn't support HTML5 video.
Decizia a fost luată marţi, în cadrul unei Adunări Generale a judecătorilor de la CAB.
„Iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora”, se menționează într-un comunicat al CAB.
Același motiv este invocat și de Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București, întrunită în ședința din 21 ianuarie 2020.
Astfel, judecătorii Curții de Apel au decis să își suspende activitatea „până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”.
Judecătorii Tribunalului București au anunțat că își vor suspenda activitatea pe perioadă nedeterminată, „cu excepția măsurilor preventive în materie penală și a cauzelor urgente în materie civilă (ordonanțe președințiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare, grevă)”.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea Adunărilor Generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor.
De asemenea, CSM a hotărât convocarea Adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv.
Camera Deputaţilor se va întruni, pe 28 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.
Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților
În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.
La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.
În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.
La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.
Sursa: Agerpres
Etichete: pensii speciale , greva , judecatori , Curtea de Apel Bucuresti
Dată publicare: 21-01-2020 14:52